Bare fire klubber i verden har høyere omsetning enn Liverpool

En av dem har tilhold i Premier League.

22. feb 2021 kl 11.50Einar KvandeEinarKvande

Deloitte er ute med sin årlige Money League-liste, der verdens største fotballklubber rangerers etter omsetning - også kjent som «rikinglisten».

2019/20-sesongen ble påvirket av koronapandemien, noe også tallene bærer preg av. De 20 klubbene øverst på listen opplevde en nedgang på tolv prosent, noe som tilsvarer en omsetningssvikt på en milliard pund totalt blant disse klubbene.

England har 12 klubber inne blant topp 30 på listen, med Manchester United, Liverpool og Manchester City på plassene fra 4-6. Liverpools totalte omsetning på 490 millioner pund fordeler seg slik: 214 millioner pund fra kommersiell drift, 204 millioner pund fra TV og 73 millioner pund fra kampdager. 

Manchester United på plassen foran har en total omsetning på 509 millioner pund. Old Trafford-klubben har atskillig høyere kommersiell omsetning enn Liverpool, men betydelig mindre inntekter fra TV. Avstanden til United krympet fra nesten 100 millioner pund i 2018/19 til bare 19 millioner pund i 2019/20.

Liverpool pustes i nakken av Manchester City, som har en total omsetning på 482 millioner pund. City har høyere kommersielle inntekter enn Liverpool, men kommer dårligere ut på TV-penger og kampdaginntekter.

Chelsea og Tottenham er på 8. og 9. plass på listen, med Arsenal på 11. plass. Listen toppes av Barcelona og Real Madrid, foran Bayern München.

Under pandemien har kommersielle partnere blitt mye viktigere for klubbene, og hele seks klubber har generert over halvaprten av sine inntekter fra kommersielle partnere. Manchester United og Manchester City er to av disse.

Mange av de engelske klubbene klarte å øke sine kommeriselle inntekter, selv om pandemien påvirket sesongen fra mars og utover. Liverpool var en av disse, med en økning i kommersielle inntekter på 28 millioner pund.

Fem av klubbene inne blant topp 20 har generert over halvparten av sine inntekter fra TV-rettigheter. Everton er en av disse. Liverpool ligger her på 42 prosent.

Liverpool er en av to klubber som tjente over 200 millioner pund fra TV-rettigheter. Barcelona  er den andre.

Koronapandemien vil påvirke tallene enda mer i 2020/21 enn tilfellet var i 2019/20. Det virker ikke som det er sannsynlig med fans tilbake på tribunene igjen denne sesongen, og pandemien setter også de kommersielle avtalen og TV-avtalene under press.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]