Forklarer hvorfor Minamino lånes ut

Takumi Minamino skal spille for Southampton ut sesongen.

2. feb 2021 kl 17.24Arild Skjæveland

Ikke et ord var nevnt om Takumi Minaminos fremtid, før David Ornstein rapporterte om en forespørsel fra Southampton kl. 22.10 mandag kveld.

Da var det én time og 50 minutter til overgangsvinduet stengte – og klubbene måtte jobbe for å finne en løsning. Southampton var ikke langt unna. De var i Manchester der de overnattet før bortekampen mot Manchester United tirsdag kveld.

Det endte med at Liverpool får betalt 500.000 pund for å låne ut den japanske landslagsspilleren for resten av sesongen. Det betyr at han faktisk finansierer kjøpet av midtstopper Ben Davies…

Southampton skal ha ønsket en opsjon på kjøp etter at låneavtalen går ut til sommeren. Det ville ikke Michael Edwards gå med på. De røde betalte bare 7,25 millioner pund for 26-åringen for ett år siden, og med koronasituasjonen ville neppe en pris satt i dagens marked være i nærheten av det de ønsker seg på Anfield.

Forklarte grunnene bak

På dagens pressekonferanse forklarte Jürgen Klopp hvorfor han valgte å låne ut angriperen.

– Det at vi har alternativer er den eneste grunnen til at du kan låne bort en spiller til en annen klubb.Vi var litt aktive i situasjonen. Southampton spurte, og det var ikke slik at vi sa «nei, nei, nei, ingen sjanse. Vi tenkte over det, svarte Klopp på pressekonferansen.

– Takumi er en utrolig god spiller, og vi har ikke gitt ham nok sjanser. Det er sannheten. Det er av forskjellige grunner. Noen ganger var det på grunn av størrelsen – på grunn av våre defensive problemer, hadde vi ikke nok høyde, og så har du Takumi på banen og du tenker «okei, hvordan skal vi gjøre det da?». Det å forsvare seg på defensive dødballer er en veldig viktig del, forklarer han videre.

– Det er ikke så interessant for spilleren eller journalister kanskje, men i noen tilfeller gjør slikt en forskjell, og kan avgjøre hvorfor en spiller blir brukt, og en annen ikke.

– Det ga mening

Klopp mener at akkurat Southampton var en overgang som ga mening.

– Southampton ble aktuelt, og det var ikke mange klubber der jeg tenkte at det ville gi mening å la ham gå. Men Southampton gir mye mening. Han er der for 17 kamper nå, og situasjonen i Southampton er slik at dersom Takumi holder seg frisk, har han en mulighet til å spille 17 kamper. Det vil hjelpe alle.

– Det hjelper Southampton, og det hjelper oss, for det eneste Takumi manglet var å kunne spille flere kamper på rad. Det har vært et vanskelig år.

– Jeg kunne tenkt meg å beholde ham, bare for å ha alternativet og slike ting, men når alt kom til alt, fordi Takumi er et langtidsprosjekt og alltid har vært det – vi har alltid sett mye potensiale i Takumi – så det gir absolutt mening at han nå får muligheten til å kanskje spille 17 kamper i Premier League. Så kan han komme tilbake med en helt annen tankegang, med høyere selvtillit og alle disse tingene. Jeg håper at det er en vinn-vinn-situasjon.


Han tok seg også tid til å skryte av spilleren.

– Han må bare kunne nyte fotballen igjen der. Han er en utmerket proff. Et skikkelig stort talent, og en veldig, veldig god spiller, så alt er bra. Men vi har en veldig god stall, og vi har slitt mye, men ikke i det offensive leddet. Min jobb er å ta avgjørelser basert på det jeg ser for meg kan skje i kampene.

– Spillerne han kjemper med plassen om er i veldig god form. Xherdan Shaqiri når han har kommet tilbake har vist seg fram ekstremt, og med Divock, så vet vi alle hva Divock har gjort for oss tidligere. Noen ganger handler det om størrelsen, som kan være en forskjell. Det er slike ting. Det har ikke gått slik at Taki kunne spille i kamper eler komme inn, og det er 100 prosent min feil også.

– Nå tenker både Taki og jeg at vi kan løse det med å gi ham muligheten til å spille 17 kamper i Premier League. Han trenger ikke å endre på noe. Han må ikke forbedre seg på noe. Han må bare spille fotball, få rytmen og selvtillit, så vil alt gå fint.

UTLÅNT: Takumi Minamino skal spille for Southampton ut sesongen.

UTLÅNT: Takumi Minamino skal spille for Southampton ut sesongen.

Hasenhüttl er fornøyd

Minamino har fire mål og to målgivende på 31 kamper for Liverpool. Han har kun fått 1237 minutter på banen under Klopp. Det er under 14 hele kamper. Det er faktisk bare Mohamed Salah (21), Sadio Mané (10), Diogo Jota (9) og Roberto Firmino (6) som har scoret flere enn hans fire mål for klubben denne sesongen.

Southamptons manager Ralph Hasenhüttl har en bakgrunn fra Red Bull-systemet. Han har ikke vært manager i RB Salzburg der Minamino kom fra, men kjenner godt til hvilke kvaliteter de klubbene går etter.

Han var veldig fornøyd med å ha Minamino på plass.

– Jeg er veldig glad for å kunne ønske Takumi velkommen i stallen vår for resten av sesongen, sier han til Southamptons offisielle nettsider.

– Han vil kunne gi oss et nytt alternativ i angrep, og er riktig type spiller for oss. Dette vil gi oss bedre bredde i stallen på et viktig tidspunkt, og jeg gleder meg til å kunne jobbe sammen med ham på treningsfeltet, sier østerrikeren.

Minamino måtte vært registrert innen kl. 13.00 norsk tid på mandag dersom han skulle bli involvert i kveldens kamp mot United. Det betyr at han kan få debuten sin borte mot Newcastle på lørdag.

Liverpools neste kamp er hjemme mot Brighton. Den kampen spilles onsdag kl. 21.15, og sendes på TV 2 Sport Premium og Sumo.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]