Kevin Keegan fyller 70!

Klubblegenden er 70 år i dag.

14. feb 2021 kl 11.11Torbjørn Flatin og Arild Skjæveland

Liverpools første superstjerne, og mannen som skapte magien rundt trøyenummer 7, fyller 70 år i dag.

Energibunten fra Doncaster, som Bill Shankly kjøpte for beskjedne £33.000 fra Scunthorpe, gikk gjerne sine egne veier og da som regel snarveier. Kjøpt rett i forkant av FA-Cup finalen mot Arsenal i 1971 var han ventet å tilbringe neste sesong på reservelaget, slik spillere hentet fra lavere divisjoner ble forventet å gjøre av de røde.

Da førstelaget kom tilbake fra en treningsleir før ligastart gikk imidlertid ryktet om hvor mye Kevin hadde imponert på Melwood med sin fysikk og respektløshet. Da Keegan fortsatte å prestere i den sedvanlige oppvarmingskampen mellom førstelag og reserver den siste uka før alvoret begynte, satte Shankly ham rett inn på laget til sesongpremieren mot Nottingham Forest. 11 minutter var gått før KK sendte ballen i nettet foran The Kop, og en stjerne var født.

Det ble seks store år på Anfield, helst i spann med storvokste John Toshack. Samarbeidet fungerte i en slik grad med Big Tosh og «Kjempemusa», The Mighty Mouse, at britisk fjernsyn lagde et program om i hvor stor grad radarparet kunne lese hverandres tanker.

Med sine lange lokker, helhjertede spillestil og publikumstekke ble Kevin Keegan Liverpools første superstjerne, og den første spilleren med egen agent.

Tre ligatitler

Det ble tre ligatitler i helrødt, seier i FA-Cupen og to triumfer i UEFA-Cupen for Keegan i LFC. Han scoret selv to av målene da Newcastle ble slått 3-0 i FA-Cup finalen i 1974, i den siste kampen til hans store mentor Bill Shankly.

Han scoret også i begge UEFA Cup-finalene mot Borussia Mönchengladbach og Brugge. Det han nok likevel huskes aller best for var hans avskjedskamp mot Mönchengladback, hvor han hjalp Liverpool til å vinne den gjeveste Europacupen for første gang. Keegan gjorde sitt frimerke Bertie Vogts svimmel i en slik grad at den tyske landslagsbacken til slutt felte Kevin i forkant av den avgjørende 3-1 scoringen på straffespark.

Rastløse og egenrådige Keegan hadde allerede signalisert at han ville bort fra Anfield, noe som ikke var spesielt populært på The Kop og nok har gjort hans ettermæle mindre lysende enn det burde ha vært ut fra hans betydning ute på gressmatta. 100 scoringer på totalt 323 kamper banet vei for trøye nr.7 ble symbolet spilleren med det lille ekstra hos Liverpool.

Gratulerer med dagen!

Har du innspill til journalisten?