Vil ha begrensninger på heading i engelsk fotballLiverpool og Manchester City er med i forskningsprosjekt om heading

England kan bli det første landet i verden der det kommer begrensninger for heading av ballen.

26. mar 2021 kl 17.28Arild Skjæveland

De siste årene har det vært mye fokus på fotballspillere og demens. Det har blitt lagt frem studier som hevder at fotballspillere har flere ganger større sjanse for å bli rammet av demens.

Det har fra før blitt gjort endringer i Storbritannia for hvordan unge spillere skal lære å heade ballen, men nå skal dette også tas opp på seniornivå.

The Telegraph rapporterer at det skal settes i gang to forskningsprosjekt for 2021/22-sesongen, med Liverpool og Manchester City i spissen. 

Nye retningslinjer

Spillere på U23-, U18- og kvinnelagene to de to klubbene skal umiddelbart sette i gang med å teste munnbeskyttere, som vil måle kreftene i støtet ved heading. Dette skal brukes sammen med sporingsdata fra forrige sesong, for å lage nye retningslinjer. Klubber, spillere, trenere og klubbenes medisinske apparat vil også bli konsultert.

Gary Lineker, Sir Geoff Hurst, David Beckham og spillerforeningen PFA har drevet kampanje for å få inn nye retningslinjer og begrense heading i fotballen.

I England får ikke barn lov å heade ballen før de er 11 år gamle.

En av begrensningene som kan komme, er at spillere ikke får lov å heade ballen mer enn 20 ganger per dag, og at det går minst to dager mellom treningsøkter der det heades. Premier League vil avvente forskningen før de innfører slike retningslinjer..

Har du innspill til journalisten?
[email protected]