EFL vil kjempe for å beholde «fallskjermpenger»

Premier League-klubbene kan spare mye på at det var Norwich og Watford som rykket opp igjen.

26. apr 2021 kl 21.07Arild Skjæveland

I helgen ble det klart at Watford slår følge med Norwich City tilbake til Premier League, etter kun én sesong i Championship.

Det gjenstår to serierunder for de fleste lag, og i toppen er det allerede avgjort hvilke to lag som rykker direkte opp.

For lag som rykker ned fra Premier League, utbetales det en stor sum i «fallskjermpenger». Dersom Norwich hadde blitt i Championship, ville de hatt rett på 34 millioner pund fra Premier League de neste to årene. For Watford ville summen vært 49 millioner pund.

Det er penger som Premier League-klubbene nå i utgangspunktet vil «spare» – men de vil få kamp om det. English Football League (EFL) vil kreve å beholde en del av de £83 millionene, rapporterer The Telegraph.

Det forsøkte EFL også på i fjor, da de ønsket en del av de £34 millionene som ble spart på at Fulham rykket rett opp igjen. Da ble det avslag. Det hindrer dem ikke fra å prøve igjen, melder avisen.

Kan bli en enda større sum

Ikke bare er det avgjort hvilke to lag som rykker direkte opp igjen fra Championship. Det er også avgjort hvilke fire lag som skal spille playoff om den siste plassen i mai.

Brentford, Bournemouth, Swansea og Barnsley blir de fire lagene det står mellom. Det er allerede avgjort, etter at Reading ikke lenger kan ta dem igjen.

Dersom det er Bournemouth som rykker opp via play-off, vil det bety en sum på hele 49 milioner pund spart, og 132 millioner pund totalt. Swansea har også utestående «fallskjermpenger», og en sum på 15 millioner pund vil ta totalen til 98 millioner pund dersom det er waliserne som rykker opp.

Kontroversielt tema

De store pengene til lag som rykker ned var sentralt da detaljene fra Liverpool og Manchester Uniteds plan «Project Big Picture» ble lekket i høst, med deres planer for omlegging av engelsk fotball.

At fallskjermbetalinger skulle fjernes var en av de tingene EFL-sjef Rick Parry var mets begeistret for. I forrige uke sa Parry at det var et tema som måtte tilbake på agendaen etter at superligaen gikk i vasken.

Det EFL ønsker i stedet, er en jevnere fordeling av pengene heller enn at store summer fordeles på få klubber. I «Project Big Picture» skulle de få 250 millioner pund umiddelbart for å redde klubbene, i tillegg til 25 prosent fra fremtidige TV-avtaler.

– Vi ønsker 25 prosent av den totalen TV-avtalen, få slutt på fallskjermbetalinger, og gjøre forskjellen mindre mellom Championship og Premier League, for ønsket og hele vårt fokus er på at det skal være bærekraftig, sier Parry til Telegraph. 

Playoff-finalen vil spilles på Wembley 29. mai.