– Han kommer aldri til å gå eller snakke igjen

Sean Cox sin bror har kommet med en oppdatering hvordan det går med Liverpool-supporteren som ble brutalt angrepet og kvestet for livet av Roma-supportere for tre år siden.

23. apr 2021 kl 09.37Einar Kvande

Peter Cox var den første hjemme i Irland som fikk beskjeden som forandret familien Cox sitt liv.

Den 24. april 2018 var Liverpool vertskap for Roma i Champions League-semifinalen. Det har altså gått tre år siden Sean Cox ble angrepet av Roma-fans like bak The Kop. Etter et angrep som varte i 17 sekunder ble trebarnsfaren liggende livløs på fortauet i Walton Breck Road. Han var påført skader som endret livet hans fullstendig av italieneren Simone Mastrelli.

Det var et brutalt og uprovosert angrep, fullstendig uten forvarsel. 

– Jeg var den første som fikk høre hva som hadde skjedd. Det jeg var den som måtte gå til Martina og fortelle henne hva som hadde skjedd, forteller Peter Cox til Liverpool Echo.

Tolv timer senere var Peter på plass på Merseyside sammen med Seans kone Martina. Tilstanden til Sean var kritisk. Han hadde blant annet en blødning i hjernen, og ble liggende til behandling ved Walton Centre i flere uker. 

– Jeg og Martina satte oss på det første morgenflyet fra Irland. Det er en tur jeg aldri vil glemme, forteller Peter.

– Kvelden før hadde vi fått vite at Seans tilstand var svært kritisk, og det var ikke sikkert han ville overleve natten. Så det var en svært tøff situasjoon.

Gjerningsmannen er fri mann i Italia

Mastrelli ble dømt til tre og et halvt års fengsel for ugjerningen, men italieneren ble sluppet ut av fengselet allerede i april i fjor, og er nå en fri mann i Roma. Samtidig lever familien Cox med konsekvensene av hans brutalitet hver eneste dag. Sean kom hjem i mars i fjor, etter to år med behandling ved institusjoner i Liverpool, Sheffield og Dublin. Han er bundet til rullestolen.

– Sean er glad for å være hjemme igjen, men han kommer aldri til å gå igjen, og han kommer aldri til å snakke igjen, sier Peter. 

– Det eneste han kan si er ja, og han kan peke om han ønsker noe. Men han kan ikke snakke på grunn av hjerneskaden han fikk, og han trenger oppfølging 24 timer i døgnet. 

– Han er ikke istand til å snu seg selv. Han er lam i venstrebeinet, og har problemer med skulderen. Han trenger konstant fysioterapi-behandling. Jeg må si det som det er, legger han til.