– Mye har gått imot Sadio, og det har gått utover selvtilliten

Sadio Mané har kun scoret sju ligamål denne sesongen.

9. apr 2021 kl 10.31Arild Skjæveland

Sadio Mané har vært fantastisk siden overgangen fra Southampton sommeren 2016. De siste tre sesongene har han scoret over 20 mål per sesong – men det skal en del til for at han vil klare det denne sesongen.

Til nå har han 12 scoringer denne sesongen. Tre i Champions League, to mot Aston Villas juniorlag i FA-cupen, og kun sju i Premier League. Det er tall som gir grunn til bekymring, og spesielt de siste sesongene har det sett ut til at senegaleseren er inne i en blindgate.

Spesielt frustrerende var det mot Real Madrid i kvartfinalen på tirsdag, da han kom seg i flere lovende og gode posisjoner, men rett og slett ikke fikk det helt til. Lucas Vazquez er ikke Zinedine Zidanes foretrukne mann på høyrebacken, men han hadde få problemer med å temme Sadio.

I alle fall etter én uforklarlig situasjon. På stillingen 1-0 til vertene, like før de kontret inn 2-0 – ble Mané revet ned da han ville kommet alene med Thibaut Courtois. Ingen frispark, ingen kort, ingen VAR – den tyske dommeren Felix Brych vinket det bare videre, og sekunder senere var stillingen 2-0.

Har blitt påvirket

James Pearce i The Athletic skriver at kilder i støtteapparatet på treningsfeltet i Kirkby mener at Mané har blitt utsatt for en del urettferdig behandling denne sesongen, og at det har gått utover selvtilliten hans. 

Han går videre og nevner en rekke eksempel.

1. Borte mot Southampton i januar, Mané blir snytt for et soleklart straffespark når Kyle Walker-Peters legger ham i bakken.
2. Han ble holdt igjen av Karl Darlow da han kunne satt ballen i det åpne målet mot Newcastle.
3. Det var lignende situasjoner mot Sheffield United, Chelsea og Wolverhampton der han ble tatt i boksen men valgte å holde seg på beina.

I tillegg har han hatt en del uflaks i avgjørende situasjoner, som tverrleggertreffet mot Tottenham, stolpetreffet mot Fulham, og da dommer Paul Tierney valgte å blåse av til pause før tiden var ute – akkurat i det Xherdan Shaqiri hadde spilt ballen over United-forsvaret og Sadio var alene med keeper.

Alle disse situasjonene kan gått utover selvtilliten til 28-åringen, skriver Pearce.

Veldig mye spilletid

Neil Jones i Goal.com har også tatt for seg formduppen til Mané. Han ser på kampbelastning som en mulig årsak.

På lørdag vil Mané spille sin 40. kamp for sesongen. Han har spilt i hele 171 av Liverpools siste 188 kamper i Premier League og Champions League.

Samtidig er det kun fem angripere – Harry Kane, Jamie Vardy, James Rodriguez, Che Adams og Mohamed Salah – som har skapt flere store sjanser.

Jones skriver videre at spilleren fortsatt kommer seg til sjansene. Det er bare at han ikke er like klinisk foran mål lenger. Kun fire spillere – Patrick Bamford, Dominic Calvert-Lewin, Chris Wood og Timo Werner har misbrukt flere «store sjanser» enn Mané denne sesongen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]