UEFA under press for å fjerne friplassene

Mange misliker sterkt at to av plassene i det nye Champions League-formatet settes av til klubber med gode historiske resultater i turneringen.

21. apr 2021 kl 18.00Einar Kvande

Det nye Champions League-formatet som ble vedtatt mandag åpner opp for at en klubb som Liverpool kan få en plass i turneringen selv om de røde ikke havner blant topp fire i Premier League. To plasser blir nemlig reservert for de to høyest rankede klubbene på UEFA-rankingen som ikke klarer å kvalifisere seg til turneringen. 

Det nye Champions League-formatet trer i kraft fra 2024/25-sesongen. Hadde det vært på plass forrige sesong ville for eksempel Arsenal og Tottenham vært med i årets Champions League selv om de bare ble henholdsvis nummer åtte og nummer seks i Premier League. 

Fra flere hold legges det nå press på UEFA for å få de til å droppe disse friplassene, og heller gi disse plassene til nasjonale mestere i mindre ligaer, melder Telegraph.

Parish på krigsstien

Påtroppende formann for foreningen for de europeiske ligaene, Claus Thomsen, er klar på at lagene bør være kvalifisert basert på sporstlige prestasjoner den siste sesongen, noe som faller i god jord hos blant annet hos Crystal Palace-formann Steve Parish.

– UEFA må begynne å ta vare på fotballen. Lag som Ajax og Legia Warsawa skal ikke trenge å spille kvalifisering om sommerene etter å ha vunnet ligaen, for at Arsenal og Tottenham skal favoriseres. Disse klubbene kan ikke få hoppe bukk over Aston Villa eller Leicester og komme med i Champions League bare fordi det er bedre for TV-inntektene, utbasunerte Parish på BBC Breakfast.

– Dette er en fantastisk dag for fotball, men la oss ikke hvile på våre laurbær. Storklubbene skal ikke få beholde disse fordelene de har hatt tidligere. Fotballfans ønsker å vinne, men de ønsker å vinne på en rettferdig måte, la han til.