Vaksinepass ser ut til å bli løsningen for å gå på kamp i England

Det skal etter planen bli fulle tribuner igjen til høsten.

9. apr 2021 kl 08.38Arild Skjæveland

I England ser gjenåpningen ut til å gå etter planen, og på mandag kan pubene med uteservering åpne igjen. 17. mai kommer neste steg – og da kan Premier League-klubbene slippe inn inntil 10 000 tilskuere på stadionene.

Planen er at hele landet skal være gjenåpnet fra 21. juni, noe som forhåpentligvis vil bety fulle Premier League-stadioner igjen når neste sesong sparkes i gang 14. august. Hvordan det skal gjøres i praksis, er noe de nå jobber med.

BBC rapporterer at de ulike idrettsforbundene i landet mener vaksinepass og testing vil være tilstrekkelig for å få bruke hele kapasiteten på idrettsanleggene. Idrettsforbundene har gått sammen og skrevet et brev til de store politiske partiene, der de skriver at en slik løsning vil hjelpe for å få inn flere supportere så snart som mulig.

Samtidig skriver de at «en endelig løsning må ikke være diskriminerende, må beskytte personvernet, og være en vi raskt kan gå bort fra», står det i brevet.

Fotballforbundet, Premier League, cricket-, rugby- og tennisforbund er blant de som har undertegnet brevet.

Kan bruke vaksinepass

Vaksinepass er noe det stadig snakkes mer om også her til lands. 

Ifølge myndighetene, er det med siste oppdaterte tall 26,8 millioner engelskmenn som har fått den første dosen av vaksinen. 4,9 millioner er ferdigvaksinert. Det er da tall for England, og ikke hele Storbritannia. England har rett i underkant av 56 millioner innbyggere.

I England vil de ha en testløsing med pass som viser om en person er vaksinert, nylig har hatt en negativ test, eller er naturlig immun etter å ha vært utsatt for viruset, skriver BBC. Det blir sett på som en løsning for å hurtigst mulig få fylt opp tribunene igjen etter 21. juni, og få ting tilbake mot normalen.

– Vi ønsker de konstruktive tilbakemeldingene fra britisk sport velkommen, når vi undersøker hvordan vi Covid-sertifisering og andre tiltak kan få flere fans inn på stadionene og store arrangementer på en trygg måte. Vi ønsker at så mange supportere som mulig skal kunne nyte en flott britisk sommer med sport på en trygg på måte, sier en talsperson for regjeringen til BBC.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]