UEFA vurderer å skrote bortemålsregelen

Etter 56 år kan det være over og ut for den omstridte regelen.

26. mai 2021 kl 19.24Jens Bessesen

Bortemålsregelen ble for første gang innført i europeiske turneringer i 1965, og siden den gang har regelen vært gjenstand for både støtte og kritikk. Regelen sier at laget som scoret flest bortemål går seirende ut av et dobbeltoppgjør om det ender uavgjort sammenlagt. 

Nå skriver sportssjef Martyn Ziegler i The Times at det europeiske fotballforbundet (UEFA) vurderer å skrote regelen etter 65 år, i frykt for at regelen er utdatert. 

Har vurdert flere varianter

Allerede fredag skal forbundet i møte der saken skal tas opp. Det er UEFAs komité for klubbturneringer som skal gjøre vurderingen i forkant av lørdagens Champions League-finale i Porto. Blir forslaget om å fjerne regelen støttet, vil UEFA straks gå i gang med arbeidet. 

Ifølge avisen har UEFA vurdert en utgave av bortemålsregelen der den kun vil gjelde i ordinær tid, mens man ikke teller bortemål dersom det blir ekstraomganger. Med den regelen kunne Liverpool slappet mer av i fjorårets åttedelsfinale mot Atletico Madrid. I stedet måtte de røde frem og jage et tredje mål da spanjolene reduserte til 2-1 i ekstraomgangene på Anfield, og dermed ledet dobbeltoppgjøret selv om det stod 2-2 sammenlagt. 

En motsatt praksis har også vært vurdert, der bortemål kun skal gjelde i ekstraomganger, men det ble ikke jobbet videre med i frykt for at det ville skapt mer forvirring.

Under ekstra press

Denne sesongen har vi sett eksempler på lag som ryker på bortemål i Champions League. Bayern München tapte for PSG, mens Juventus tapte for Porto. Uten den omstridte regelen ville de oppgjørene gått til ekstraomganger. 

Bortemålsregelen har for mange føltes ekstra merkelig denne sesongen, ettersom oppgjør har blitt spilt for tomme tribuner - og i noen tilfeller på nøytrale arenaer. Begge Liverpools åttedelsfinaleoppgjør mot RB Leipzig ble spilt i Budapest, men bortemålsregelen hadde vært gjeldende om oppgjøret hadde endt uavgjort sammenlagt. 

UEFA vil lytte til hva komiteen mener om forslaget. En rekke profilerte managere har tidligere gitt uttrykk for sin motstand mot regelen, deriblant José Mourinho, Diego Simeone og Thomas Tuchel. 

– Det er sterke argumenter på begge sider, men én ting er sikkert, og det er at det er mye lettere å score et bortemål nå enn det var på 70- og 80-tallet, da det var færre mål i fotball og det var mye mer fiendtlig atmosfære på stadioner, sier en kilde The Times har snakket med.