Motivasjons-bøker, personlig sykehus og meditering - slik skal Salah holde seg i fotballens elite til han er 40 år

Mohamed Salah nærmer seg 30 år, men tror nåtidens fotballspillere kan spille på et høyere nivå lengre enn tidligere.

Selv om Mohamed Salah sannsynligvis er verdens beste fotballspiller på dette tidspunktet sliter han og klubben med å komme til enighet om en ny kontrakt. 

Fra klubbens side er det taust, mens egypteren ikke har lagt skjul på at Liverpool så langt ikke har godtatt lønnskravet hans. 

Kjernen i problemet er nok at 29-åringen vil være 31 år når kontrakten utløper, og at ledelsen nødig gir ut lange kontrakter til spillere over 30. Det ble tydelig da viktige Gini Wijnaldum ble frigitt forrige sommer. 

Selv om karrieren til fotballspillere vanligvis har en nedadgående kurve etter fylte 30, tror Salah selv at han kan holde det skyhøye nivået i lang tid. 

Lengre karrierer enn før

Salah er nå 29 år gammel, og fyller 30 år til sommeren. Han er klar på at han har mange år igjen på toppnivå. Zlatan Ibrahimovic er fortsatt aktiv, og han fylte 40 år i fjor.

– Det er ikke bare Zlatan. Ronaldo er 36. Benzema er 34. Alle toppspillerne for øyeblikket, Lewandowski, Messi, de er alle 34-35, sier Salah, forteller han i et intervju med GQ.

Egypteren gjør alt han kan for å holde karrieren gående så lenge som mulig. 

Motivasjon

Da Salah var i Chelsea brukte han overskuddet han fikk av å ikke spille kamper til å løfte vekter for å bygge styrke i overkroppen, samtidig som han hentet motivasjon fra bøker og videoer. 

Motivasjons-bøker som verdenskjente «den edle kunsten å gi f» og videoer med motivasjons-trenere har hjulpet på selvtilliten til egypteren. 

– Det beste man kan gjøre er å ha en seriøs samtale med seg selv. Bare ta en kopp kaffe og sitte slik og spørre seg selv hva man vil. Noen sliter med å snakke med seg selv, men det gjør ikke jeg. 

Da han dro fra Chelsea hadde han to alternativer, ifølge ham selv.

– Man har to valg: å si til folk at de hadde rett da de satte deg på benken, eller bevise at de tok feil. Jeg måtte bevise at de tok feil. 

«Marginal gains»

Salah har også gjort modifikasjoner på huset sitt for å bedre restitusjonen etter trening og kamp. 

I huset sitt har Salah bygget et rom for restitusjon, med kryuterapibad – som er en kuldebehandling med ekstrem nedkjøling av kroppen med terapeutisk hensikt. Han sammenligner huset med et sykehus.

– Jeg har alt hjemme. Det er som et sykehus, sier Salah.

Samtidig både mediterer han og visualiserer han før kamper, og han ser for seg både hva som kan gå riktig og galt i kampsituasjoner. Michael Phelps skal være en inspirasjonskilde til det grepet. 

– Noen situasjoner må man møte før de skjer - da har man allerede erfart det når det skjer, forklarer egypteren. Også Klopp er mektig imponert over toppscoreren. 

– Han er som en svamp for informasjon. Han har en ustanselig sult etter å bli bedre. Han er aldri fornøyd.

– Hans ønske om individuell utvikling er bemerkelsesverdig. Om det er de fysiske trenerne eller ernæringsdelen, han ser etter små marginer overalt. 

TOPPTRENT: Salah gjør selv topptrente toppidrettsutøvere til skamme med sin fysikk.

TOPPTRENT: Salah gjør selv topptrente toppidrettsutøvere til skamme med sin fysikk.

Hva er motivasjonen?

Salah ble nummer sju i Ballon d’Or-kåringen i 2021. Han måtte le da han ble spurt av reportere om det like etter utdelingen, men sier at det ikke er noe han bryr seg så mye om.

– Jeg bryr meg egentlig ikke så mye om det. Jeg kan ikke lyge og si at jeg helt ærlig ikke tenker på det. Nei, jeg tenker på det, og ønsker å være den beste spilleren i verden, men jeg vil ha et godt liv selv om jeg ikke vinner Ballon d’Or, sier han.

Ifølge en mann som kjenner Salah bedre enn de fleste - trener Jurgen Klopp - er det ikke individuelle bragder som motiverer stjernespilleren. 

– Han ønsker mer av laget og mer av ham selv, men det er den første delen som driver ham. Han ønsker oss, laget, å vinne først og fremst. 

På spørsmål om hva han vil gjøre for suksess er kongen av Egypt krystallklar. 

– Jeg gjør hva som helst for å oppnå suksess.