Tre «Superliga-klubber» med økonomiske utfordringer er utslåttSå mye er åttendedelsfinalen verdt i pund

Liverpool FC håver inn i Champions League.

Totalt er det svimlende 2,032 milliarder euro (1,72 milliarder pund) i premiepenger i årets Champions League, har UEFA meldt. Med seieren mot Ajax på onsdag, sikret Liverpool seg en plass blant de 16 siste lagene i åttendedelsfinalene i februar og mars. 

Alle klubber som kvalifiserer seg til gruppespillet i Champions League, får 13,3 millioner pund for det.

Klubbene får så 2,42 millioner pund for hver seier i gruppespillet, og 800 000 pund for hver uavgjort. Denne sesongen har Liverpool ett tap og fire seire – og har dratt inn 9,6 millioner pund i premiepenger i gruppespillet så langt.

Det er før kampen mot Napoli på Anfield på tirsdag. Der må Liverpool vinne med fire mål for å vinne gruppen, men med så store summer på spill har Liverpool tidligere vist at de ønsker å stille sterke lag selv om det ikke er mer enn premiepengene å spille for. Det viste de røde blant annet mot Midtjylland i 2020.

Med å kvalifisere seg til åttendedelsfinale, har Liverpool fått inn ytterligere 8,3 millioner pund. De røde har hittil tjent 31,2 millioner pund i rene premiepenger i årets Champions League.

Kritisk for flere storklubber

Klubber som Juventus, Barcelona og Atletico Madrid har vært i enormt økonomisk trøbbel det siste året. Juventus har rapportert tap for 2021/22 på svimlende 220 millioner pund, Barcelona har vært kreative og solgt fremtidige TV-inntekter for å få handlingsrom på overgangsmarkedet, og Atletico Madrid har i flere år slitt med stor gjeld. At de tre klubbene ikke har klart å gå videre til sluttspillet i Champions League er katastrofalt for økonomien.

Det videre sluttspillet i Champions League vil gi £9,15M for en kvartfinaleplass, £10,8M for en semifinale, og £17,2M til vinneren og £13,4M til tapende finalist. I tillegg til dette kommer en rekke andre premiepotter linket til TV-markedet og posisjon i ligaen.

Forskjellen til Europa League er enorm. Der får klubbene én million pund for å komme til åttendedelsfinalene, £1,55M for kvartfinale, £2,4M for semifinale, £4M til tapende finalist og £7,4M til vinneren. Juventus, Barcelona eller Atletico Madrid vil altså måtte vinne Europa League for å kunne dra inn 11,35 millioner pund i premiepenger. En åttendedelsfinale i Champions League ville vært verdt 8,3 millioner pund – i tillegg til langt høyere TV-inntekter.

At Liverpool sikret den åttendedelsfinalen var veldig, veldig viktig for klubbens økonomi,

Trekningen av første utslagsrunde i Champions League skjer mandag 7. november kl 12.00