Premier League har ingen planer om å følge FIFAs overtidseksempel

Det legges til mye mer tilleggstid enn vi er vant med i VM, men det ser ikke ut til at Premier League vil følge eksempelet fra FIFA.

FIFAs dommersjef Pierluigi Collina varslet før VM at vi kom til å se mer tilleggstid i årets mesterskap enn vi er vant med tidligere, og italieneren har virkelig holdt ord. I en rekke kamper har det blitt lagt til mange minutter for å sørge for at effektiv spilletid skal komme nærmere 90 minutter enn 45 minutter, og linja dommerne har lagt seg på har vakt oppsikt. 

Kampen mellom England og Iran er det mest ekstreme eksempelet så langt. Skader og mange andre stopp i spillet førte til at det til sammen ble lagt til 29 minutter i de to omgangene - nesten like mye som to ekstraomganger. 

Men Premier League-spillerne på det engelske landslaget trenger ikke bli vant til å spille med så mye overtid. 

Premier League følger ikke eksempelet

Daily Mail skriver nemlig at ligaen ikke kommer til å legge seg på FIFAs strenge linje hva gjelder overtid når den sparkes i gang igjen på Boxing Day. 

Avisen skriver at mange engelske dommere har blitt sjokkert over hvor mye tid som legges til i Qatar, og de har bedt om svar fra sine sjefer i PGMOL om de kommer til å bli bedt om å gjøre det samme.

Svaret de har fått fra PGMOL er at de ikke kommer til å gjøre det, men i stedet være enda ivrige på å be spillere få fart på sakene, og ikke sette i gang sin stoppeklokke før ballen faktisk er i spill igjen etter et avbrudd. 

Kampene i VM skal ifølge Daily Mail ha hatt en totallengde på mer enn fire minutter mer enn gjennomsnittet i Premier League. 

Delte meninger

Collinas drastiske grep har høstet både skryt og kritikk i media. Jamie Carragher er blant dem som har tatt til Twitter og sagt at han setter pris på at det legges til mer tid enn vi er vant til.

«Jeg liker hvor mye tid som legges til av dommerne i VM. Det er for mye sløsing av tid i fotball», twitrer han.

Men mange spillere skal være av motsatt oppfatning, i frykt for at enda mer fotball vil føre til enda flere skader og utmattelse. Spillernes internasjonale fagforening FIFPRO følger situasjonen nøye.

– Hvis effektiv spilletid øker med ti til femten prosent vil det være en markant økning i tiden der spillerne er under fysisk belastning. Det viser igjen hvor viktig det er å få redusert arbeidsmengden for spillerne, og vi trenger å få en ordning på det nå, sier generalsekretær Jonas Baer-Hoffmann.

Flere dommere mistenker ifølge avisen at FIFA med dette stuntet forsøker å snike inn et forslag om at fotballkamper skal vare i 60 minutter i stedet for 90, men med effektiv spilletid. Et forslag om dette har allerede blitt nedstemt i fotballens lovgivende myndighet IFAB. Det skjedde i oktober.

Fotball-VM i Qatar

• VM for første gang i Midtøsten, fra 20.11 til 18.12.
• Det har blitt avdekket systematiske menneskerettighetsbrudd og grov utnytting av migrantarbeiderne som har bygget stadioner og infrastruktur, og jobber innenfor servicebransjen.
• 90% av befolkningen på 2,6 millioner er migrantarbeidere uten statsborgerskap.
• Ytrings-, forsamlings- og pressefriheten er sterkt begrenset i Qatar.