– Spillerne blir behandlet som kveg

Det er stor skeptisk til de nye planene for VM for klubblag.

Fra og med sommeren 2025 planlegger FIFA å utvide VM for klubblag til å bli en turnering med 32 lag - åtte flere enn de opprinnelige planene med 24 lag som ble kansellert i 2021 på grunn av pandemien.

Det er fotball-VM som er den store inntektskilden for FIFA, og i lang tid har vi hørt om det internasjonale fotballforbundets misunnelse for UEFA, som hvert år arrangerer veldig lukrative Champions League.

Planene for nye klubb-VM, er at det skal spilles i USA. Det skal spilles hvert fjerde år, og første gang blir sommeren 2025. De beste lagene i verden vil inviteres til å delta, uttalte FIFA-president Gianni Infantino på en pressekonferanse fredag.

Han ga ingen videre detaljer – men det er fra før kjent at European Club Association (ECA) som representerer de store europeiske ligaene er bekymret for at kampkalenderen skal bli enda travlere. De er i utgangspunktet negative. Premier League har allerede uttalt at de vil være imot.

Det kan selvsagt endre seg dersom det blir veldig lukrativt å delta, slik det først ble forespeilet da FIFA gikk ut med planene sine om utvidelse av konseptet i 2018. Da var det snakk om 100 millioner pund i premiepenger til vinnerlaget. Skal det være en konkurrent til Champions League er det ingen tvil om at det må være snakk om store summer.

– Behandles som kveg

En som er veldig skeptisk til en ny sommerturnering for klubblagene, er Jamie Carragher.

– Som den latterlige ideen om å arrangere fotball-VM hvert år, er dette en ny latterlig ide fra Infantino. Det kommer et punkt der spillerne trenger hvile, og de blir behandlet som kveg, skriver Liverpool-legenden på Twitter

– FIFA hater Champions League, og ønsker noe lignende selv. De europeiske klubbene bør boikotte det, skriver han videre.

Spillerorganisasjonen FIFPRO har gått ut med en pressemelding der de uttrykker misnøye med de nye planene fra FIFA.

«Nok en gang tas det kortsiktige beslutninger om å skalere turneringer, uten å sette inn passende sikkerhetstiltak, og uten å ta noe hensyn til spillernes helse. Avgjørelsen viser nok en gang at spillerne ikke involveres når beslutninger i fotballen skal tas, selv når det gjelder kjernen av deres grunnleggende rettigheter».