– Når du er 17 år, kommer inn i et lag og umiddelbart begynner å ta dødballer, da må du være god

Liam McLeod følger Skottland og Aberdeen tett, og er ikke i tvil om at Clavin Ramsay har alt som må til for å lykkes i Liverpool.

– Han var et navn du hørte om mens han var på vei til å slå gjennom, men det er ikke alle som du blir gjort oppmerksom på som får et sånt gjennombrudd som Calvin fikk, sier Liam McLeod ifølge Liverpoolfc.com.

– Han vant årets spiller allerede da han var på U12-laget i Aberdeen, og får du sjansen til å se en video av han på sosiale medier hvor han viser ferdighetene sine som 13-åring, gjør nå det!

Var imponerende i debuten(e)

McLeod er et velkjent fotballnavn og stemme i Skottland. 43-åringen har kommentert skotsk fotball for BBC, og er i likhet med Ramsay fra Aberdeen. Han husker godt ungguttens første kamp fra start, mot Dumbarton i cupen.

– Han skadet seg og måtte byttes like etter timen, men ble likevel kåret til kampens spiller. Å klare det som 17-åring er en skikkelig manndomsprøve. Det var derfra av at supporterne begynte å virkelig legge følge med på han.

I mars 2020 gav Paul Sheerin, midlertidig trener, Ramsay et innhopp mot Dundee United. Han fikk fem opptredener til på førstelaget den sesongen. I juli 2021 debuterte han i Europa i UEFA Conference League-kvaliken mot svenske BK Häcken. Ramsay satte opp det første målet og Aberdeen vant hele 5-1.

Offensiv og moderne back

I løpet av kvalifiseringen startet han samtlige seks kamper og bidro med fire målgivende. Med andre ord høres dette ut som en moderne Liverpool-back.

FRA ABERDEEN TIL LIVERPOOL: Fra tidlig alder av gjorde Calvin Ramsay seg bemerket.

FRA ABERDEEN TIL LIVERPOOL: Fra tidlig alder av gjorde Calvin Ramsay seg bemerket.

– Det må være uvirkelig for Calvin akkurat nå, fordi Trent Alexander-Arnold hadde stor innflytelse på han og måten spillet hans har blitt formet på, forteller McLeod.

Og likhetene er flere sammenlignet med forbildet.

– Når du er 17 år gammel og kommer inn i et lag og umiddelbart begynner å ta dødballer, da må du være god for å dytte seniorene ut av diskusjonen.

– Han er et seriøst våpen i den forstand og det er en av grunnene til at jeg er trygg på at han vil gjøre det godt i Liverpool.

Har det som skal til

Etter et sånt gjennombrudd var det ingen overraskelse da Ramsay vant journalistenes pris som årets unge spiller for 2021/22. Etter kun en full sesong med seniorene, hvor han leverte et mål og ni målgivende på 33 kamper, ble han solgt til Liverpool tidligere denne måneden.

SKOTSK INNSTILLING: Skottene er kjent som hardtarbeidende og tøffe typer, og kanskje slekter Ramsay på venstreback Robertson der.

SKOTSK INNSTILLING: Skottene er kjent som hardtarbeidende og tøffe typer, og kanskje slekter Ramsay på venstreback Robertson der.

– Jeg tror ikke at det er noen tvil om at han har mentaliteten og kvaliteten til å ta alle førstelagsmuligheter som kommer hans vei neste sesong. Det som de rundt han har sagt, er at dette er en med tro på seg selv, og med tanke på at han har studert så godt som alt om Alexander-Arnold, vil det være i hodet hans at et vindu med muligheter kan være nærmere enn hva noen tenker.

Til inspirasjon for andre

Skotsk fotball har slitt lenge. I Europa ble Celtic knust 5-1 sammenlagt mot Bodø/Glimt. Nylig ble landslaget bekjempet av Ukraina i den viktige VM-kvalifiseringen på Hampden Park. McLoed håper nå at spillere som Liverpools skotske backpar, Robertson og Ramsay, kan inspirere nye generasjoner.

– Klubber i Skottland, utenom Celtic og Ranger er vanligvis ikke involvert i denne type overganger, jeg kan trolig telle på en hånd de gangene det har skjedd. Men unge spillere i Skottland trenger ikke å se langt for å bli inspirert nå.

– Jeg vet at Calvins gamle skole har vært veldig begeistret og twitret om hvilken rollemodell han er for de unge som spiller spillet, samtidig som Andy Robertsons gamle skole nær Glasgow har en Champions League- og Premier League-vinner blant tidligere studenter. Dette er historier med stolthet og inspirasjon.