Vil unngå storkamper rett før VM

Gareth Southgate og FA har bedt Premier League om hjelp med terminlisten før VM i Qatar.

Denne sesongen blir terminlisten av det spesielle slaget, ettersom fotball-VM i Qatar skal spilles om vinteren og dermed sørger for en pause i klubbfotballen. VM skulle under normale omstendigheter ha begynt i dag, 10. juni, men i stedet sparkes mesterskapet i gang 21. november. 

England skal spille på åpningsdagen, som er en mandag og bare åtte dager etter den siste Premier League-runden før mesterskapet. Ifølge ESPN og andre medier har landslagssjef Gareth Southgate og fotballforbundet (FA) tatt kontakt med Premier League med håp om å slippe unna at storkamper blir satt opp i ligaen den aktuelle helgen. 

«FA har levert inn en formell forespørsel til Premier League der de ber om at interne topp seks-kamper ikke blir satt opp i helgen før VM sparkes i gang», skriver ESPN

England møter Iran i Doha på åpningsdagen, og Southgate frykter at stjernene ikke får nok tid til å forberede seg til mesterskapets start - spesielt om de får en utladning i form av en storkamp bare en drøy uke i forkant. 

Kan legge føringer i terminlisten

Terminlisten i Premier League skal som utgangspunkt settes opp tilfeldig, men det kan legges enkelte føringer for maskinen som setter opp kampene - som blant annet at Liverpool og Everton ikke skal ha hjemmekamp samtidig, eller at lag aldri skal ha mer enn to hjemmekamper på rad. 

Forbundet ser ikke noen grunn til at ikke Premier League kan komme med ytterligere en liten føring i den spesielle sesongen som venter. Premier League har denne uken generalforsamling i Harrogate der alle 20 klubber er representert, og overfor ESPN har de ikke ønsket å kommentere saken. Det har heller ikke FA ønsket å gjøre. 

Southgate har tidligere uttalt offentlig at han ønsker å unngå storkamper rett før VM. 

– Det ville vært til hjelp om vi slipper derbyer eller topp seks-kamper rett før. Men samtidig er det ikke ligaens skyld at VM skal spilles om vinteren, sa han. 

Terminlisten for 2022/23-sesongen slippes 16. juni. VM-finalen spilles 18. desember. Premier League-sesongen sparkes i gang igjen på Boxing Day.