Bekreftet: Semi-automatisk offside skal bli brukt i Qatar-VM - kommer med nye detaljer om teknologien

FIFA har endelig bekreftet at ny offside-teknologi kommer til å bli tatt i bruk i vinterens VM.

Vi har flere ganger omtalt at FIFA håper å ha sitt system for semi-automatisk offside klart til VM i Qatar, og fredag kom bekreftelsen fra Pierluigi Collina, som er leder for dommerkomiteen i det internasjonale fotballforbundet. 

Det betyr at en aldri så liten offside-revolusjon er i emning. Det skal nå bli slutt på dagens system der videodommer må vurdere nøyaktig når ballen ble sparket, og der han eller hun må bruke tv-bilder som grunnlag for sin avgjørelse. Og ikke minst skal avgjørelsene nå tas mye fortere. 

Blir systemet en suksess i VM, ligger alt til rette for å rulle ut semi-automatisk offside-teknologi i alle toppligaer fra og med 2023/24-sesongen. 

Hvordan fungerer det?

FIFA har nå kommet med nye detaljer om nøyaktig hvordan den nye offside-teknologien fungerer. 

På hver eneste VM-arena skal det installeres tolv nye kameraer som skal sørge for at hver eneste bevegelse til samtlige 22 spillere på banen blir fulgt helt nøyaktig. 29 punkter på kroppen blir fulgt, og det dreier seg om alle deler av kroppen som kan befinne seg i offside - blant annet overarmen, hodet eller ikke minst tåspissen. 

For med det nye systemet vil man kunne få tilbake det som forrige sesong var grobunn for frustrasjon for mange supportere - offside-avgjørelser det var umulig å tyde for den vanlige tv-seer hjemme i stua. Ifølge ESPN har Collina bekreftet at det ikke blir noen sikkerhetsmargin, slik det ble innført før forrige sesong. Nå skal offside være offside, men avgjørelsen skal det i det minste ikke være noen som helst tvil rundt. 

Også på VM-ballen, Adidas sin «Al Rihla», blir teknologien benyttet. På ballen skal det være en sensor som sender inn data 500 ganger hvert eneste sekund, noe som skal sørge for at systemet presist kan slå fast nøyaktig når ballen ble sparket eller sendt på annet vis. I dag har dommerne kun tilgang til tv-bilder med 50 bilder per sekund. 

Langt fra perfekt

For at ikke publikum og tv-seerne skal sitte i frustrasjon og lure på hvordan en spiller som virket å være onside faktisk var offside, skal en 3D-animasjon, lik den vi ser med mållinjeteknologien, bli vist både på stadion og tv. Da skal man også vise frem hvilken del av kroppen som faktisk er offside - enten det er tåa eller hele hodet. 

FIFA har regnet ut at en offside-avgjørelse med dagens system i gjennomsnitt tar 70 sekunder. Med det nye systemet vil de korte ned tiden til 25 sekund. Ikke perfekt, men en begynnelse. 

For det er bare semi-automatisk offside som innføres, ikke hel-automatisk. Fremdeles blir det tunge flagg fra assistentdommerne for å la angrep bli spilt ferdig uten å risikere at de vinker feilaktig for offside. Og fremdeles skal VAR kun gripe inn i kampavgjørende situasjoner, som straffespark, scoringer og røde kort. Det vil si at en offsideplassert spiller fremdeles kan vinne frispark eller hjørnespark dersom assistentdommer tror det er offside.

Og fremdeles er det VAR som kommuniserer med dommeren ute på banen, ikke den kunstige intelligensen. Hel-automatisk offside virker å være et stykke unna. Foreløpig er håpet at forsøket i Qatar-VM vil føre til bedring. Perfekt blir det uansett ikke.