Agenter håvet inn over 400 millioner pund i sommer

Tidenes kjøpefest sørget for en god sommer for agentene.

Premier League knuste alle rekorder i sommerens overgangsvindu, og klubbene kjøpte spillere for mer enn det som ble gjort i La Liga, Bundesliga, Serie A og Ligue 1 til sammen. 

I den engelske toppdivisjonen økte den totale overgangssummen med nærmere 30 prosent sammenliknet med fjoråret, og det forteller en historie om klubber som virker å være langt unna de økonomiske bekymringene de ble påført under pandemien. 

Totalt var det nesten 10.000 herrefotballspillere som fant seg en ny klubb i sommer, og nesten samtlige er i aldersgruppen 18-29 år. Flest var det av spillere mellom 18 og 23, skriver The Athletic

God sommer for agentene

Det er tall FIFA har lagt frem som legger grunnlag for artikkelen. Det internasjonale forbundet ser med bekymring på at gapet mellom Premier League og de andre ligaene fortsetter å vokse, og de liker heller ikke at agenter tjener seg rikere og rikere for hvert år som går. 

Agenter fikk inn honorar på til sammen 429,8 millioner pund i sommerens overgangsvindu verden over. Andelen agentene får fra overgangssummer har økt fra et snitt på 6,1 prosent til 9,9 prosent på ti år. 

FIFA er også bekymret over at agenter får så mye mens det kun ble betalt ut 60 millioner pund i solidaritetsmidler til klubber som har krav på det etter å ha hatt spillere hos seg i ungdomsårene. 

Det jobbes nå med et nytt system som skal sørge for at klubber får disse midlene automatisk i stedet for at de aktivt må be om det selv.