Anfield vil ikke bli brukt dersom England får mesterskapet i 2028

Liverpools stadion vil da ta 61 000 tilskuere – men vil ikke være på listen over stadioner som skal brukes.

Sist England arrangerte et internasjonalt mesterskap i fotball var i 1996, da det var EM i landet. Den gang tok Anfield 42 730 tilskuere, og var mesterskapets tredje største stadion i kapasitet bak gamle Wembley på 76 567 og Old Trafford som tok 55 000 tilskuere.

Det ble spilt fire kamper på Anfield den gang. Tre i gruppespillet, og kvartfinalen mellom Frankrike og Nederland. Anfield ble heller ikke brukt da England arrangerte VM i 1966. Da ble de spilt kamper på Goodison Park.

Når Storbritannia nå går sammen med Irland og søker om EM i 2028, vil ikke Anfield stå på listen over stadioner som skal brukes, rapporterer The Times

For liten gressmatte

Storbritannia og Irland kjemper med Tyrkia om å arrangere EM i 2028. Den innledende søknadsrunden er hos UEFA i november, med fullverdige søknader i april. Deretter skal det bestemmes med avstemning september 2023.

INTIM: Det er ikke seks meter fra setene på langsiden til gressmatta på Anfield.

INTIM: Det er ikke seks meter fra setene på langsiden til gressmatta på Anfield.

Gressmatten på Anfield er for liten til at de helrødes stadion vil bli vurdert for kamper. For å komme på UEFA sin liste over stadioner som kan arrangere finaler i Champions League for eksempel må gressmatten være 105 x 68 meter. Anfield er 101 x 68 meter, og det er trolig dette regelverket som gjør at Anfield regnes som for liten.

I UEFA sitt reglement står det også at det må være en distanse på minimum seks meter fra tribunene på langsidene og til gressmatta, og 7,5 meter bak målene. 

Heller ikke Chelseas Stamford Bridge, Arsenals Emirates Stadium eller Leeds sin Elland Road er under vurdering.

Stadionene som vurderes

Det står nå mellom ti Premier League-stadioner, der det er forventet at seks vil få kamper i et eventuelt mesterskap. Dette er stadionene som er under vurdering:

Nasjonalarenaen Wembley, Tottenham Hotspur Stadium, London Stadium (West Ham), Villa Park (Aston Villa), Stadium MK (MK Dons), Old Trafford (Manchester United), Etihad Stadium (Manchester City), Evertons nye planlagte stadion på Bramley Moore Dock, Stadium of Light (Sunderland) og St. James’ Park (Newcastle).

AKTUELL: Evertons nye stadion på Bramley Moore Dock kan få kamper i EM 2028. Anlegget skal stå klart sommeren 2024.

AKTUELL: Evertons nye stadion på Bramley Moore Dock kan få kamper i EM 2028. Anlegget skal stå klart sommeren 2024.

Favorittene skal være Wembley, Tottenham Hotspur Stadium, Villa Park, Old Trafford, Bramley Moore Dock og St. James’ Park – i tillegg til Aviva Stadium og Croke Park i Dublin, og én stadion hver for Skottland, Wales og Nord-Irland.

Det kan bli kamper i Liverpool by i mesterskapet, men de vil bli spilt på Evertons nye anlegg på Bramley Moore Dock. Der er byggingen i gang, og stadionet som skal ta 52 888 tilskuere skal stå klart sommeren 2024 – fire år før et eventuelt europamesterskap i Storbritannia.