– Jeg drakk mye, røykte mye, og oppførte meg ikke profesjonelt

Det var flere grunner til at Markus Babbel aldri kom tilbake på sitt beste for Liverpool.

Sommeren 2000 gikk Liverpool ut og hentet en av de mest meritterte spillerne i tysk fotball. Markus Babbel var 27 år gammel og i sin beste alder, og var høyreback for det tyske landslaget.

Liverpool slo Real Madrid i kampen om spilleren som hadde vunnet fire ligatitler, fem cuper og UEFA-cupen, i tillegg til EM med landslaget da det ble spilt i England fire år tidligere.

Gerard Houllier fikk tak i Babbel på Bosman, og i sin første sesong med de røde spilte han i 60 av 63 kamper, og gjorde sakene sine veldig bra. Sesongen etter startet han i to kamper, men måtte byttes ut til pause fordi han var helt utslitt. Han ble diagnostisert med Guillain-Barré syndrom – et sjeldent, autoimmunt syndrom som påvirker nervene i det perifere nervesystemet, ifølge Wikipedia.

Babbel selv forteller i et intervju med Liverpool Echo at ting endret seg etter at han ble innlagt, og ikke kunne spille slik som før.

– Jeg var ikke den samme personen som jeg var før. Jeg så hvor fort livet kan endre seg, så jeg begynte å nyte livet. Dersom du vil nyte livet og være en profesjonell fotballspiller, så er det ikke den beste kombinasjonen. Jeg gikk mye ut, forteller Babbel.

GOD: Markus Babbel var meget god i sin første sesong i Liverpool.

GOD: Markus Babbel var meget god i sin første sesong i Liverpool.


Problemer på hjemmebane

Babbel er nå 50 år gammel. Han har vært manager etter spillerkarrieren, men mistet sin hittil siste jobb i januar 2020, da han ledet Western Sydney Wanderers i A-League.

Han forteller at han forandret seg mye som person etter sykdommen i Liverpool – og England var ikke det letteste stedet å oppholde seg.

– Jeg drakk mye, røykte mye, og var ikke profesjonell. I denne tiden ble jeg også skilt fra min første kone, og hadde mange problemer i privatlivet også. Dersom du vil komme tilbake på det høyeste nivået, så må du være disiplinert. Men i et år eller to, kunne jeg ikke vise dette fordi jeg var ute og levde. Virkelig levde, sier han.

– Det var et problem for Liverpool. De så på meg som en topp profesjonell som hadde spilt 60 av 63 kamper, og gikk ut og drakk og røykte. For dem var det også veldig vanskelig. Det tok to og et halvt år for meg til å gå tilbake til normalen, men for meg var det klart, at dersom jeg ønsket å gå tilbake til å være 100 prosent profesjonell, måtte jeg forlate landet. Som singel mann er England som et paradis, og dersom du går ut er det veldig lett å gjøre dumme ting.

En skygge av seg selv

Babbel kom inn fra benken i Charity Shield mot Arsenal i 2002, og spilte sin første kamp for laget på nesten et år. Utover høsten og i november kom han inn igjen på laget, men var bare en skygge av seg selv. Babbel var synlig frustrert, og ble utvist to ganger for reservelaget, blant annet for å ha skallet ned Evertons unggutt Michael Fynes.

BEDRE TIDER: Markus Babbel scoret i finalen da Liverpool vant UEFA-cupen i 2001.

BEDRE TIDER: Markus Babbel scoret i finalen da Liverpool vant UEFA-cupen i 2001.


Han ble bøtelagt to ukeslønner, og kom i unåde hos Gerard Houllier.

– Han er ikke lenger i planene mine. Når du har talent, er det ikke et spørsmål om du kan gjøre det bra for klubben din, men motivasjonen må også være der. Innstillingen må være riktig, og her har den ikke vært det. Jeg mener klubben har vært veldig bra for Markus. Vi sto ved ham da han var syk, og ga ham en ny kontrakt. Jeg er veldig skuffet over ham, sa Gerard Houllier ifølge Liverpool Echo.

Babbel ble lånt ut til Blackburn Rovers, før han reiste tilbake til tysk fotball og Stuttgart, der han var med på å vinne en ligatittel.

– Dersom jeg kunne hatt noen flere år med fotball i en så flott klubb som Liverpool, ville det vært lettere for meg å akseptere. Den første sesongen min på Anfield var utrolig, og det var så dumt at jeg ble syk så snart etterpå. Jeg ville gitt alle pengene og troféene mine for å være frisk igjen. Jeg var heldig som kom tilbake, men jeg kunne ikke prestere på samme nivå som tidligere. Jeg hadde problemer med manageren fordi livsstilen min var feil. Jeg gikk ut for mye. Det var ikke hans feil, men min, sier han.