Premier League får kritikk for sin avgjørelse

Supportere og journalister mener helgens kamper burde gått som planlagt.

Fredag ble det kjent at Premier League har bestemt å utsette samtlige kamper i den syvende serierunden, som etter planen skulle gått av stabelen i helgen. Det gjør de for å vise respekt for en nasjon i sorg som følge av dronning Elizabeths bortgang torsdag. 

Avgjørelsen ble tatt bare et døgn før avspark skulle gått i den første kampen mellom Fulham og Chelsea, og Premier League må nå tåle kritikk både fra journalister og supportere.

«En mulighet har gått tapt»

Supporterforeningen FSA sier i en uttalelse at de mener en mulighet for å vise fotballen fra sin beste side gikk tapt da Premier League bestemte seg for å utsette kampene. For øvrig har også English Football League og Women's Super League falt ned på samme avgjørelse, mens andre idretter, som for eksempel rugby, har valgt å gjennomføre kamper som normalt. 

«Vårt synspunkt er at de fleste supportere ville ha likt å gå på kamper denne helgen, der de kunne hedret Dronningen sammen med sine medsupportere», skriver FSA. 

«Ikke alle vil være enige, så det var ingen perfekt avgjørelse å ta her, men mange supportere vil føle dette var en tapt mulighet for fotballen», skriver de videre. 

I torsdagens kamper i Europa League og Conference League ble dronningen hedret på Old Trafford og London Stadium. 

«Som vanlig vil FSA undersøke hvilke rettigheter supportere har når det gjelder å få igjen penger som er brukt i forbindelse med de utsatte kampene».

Kritiserer avgjørelsen

Miguel Delaney i Independent er en av flere journalister som har uttrykt at han mener avgjørelsen om å utsette all fotball er feil, selv om den ble gjort av respekt for dronningen. 

«Den ble tatt til tross for at andre idretter går som planlagt, og det faktum at det var mange andre elementer man også må respektere. Avgjørelsen hadde ingenting med mangel på politistyrker å gjøre. Det kan imidlertid bli et problem før begravelsen neste helg, og føre til at en ny serierunde må bli utsatt. Det skal avgjøres senere, og kan ha store konsekvenser for mange», skriver han.

«Premier Leagues kunngjøring kom bare 24 timer før helgens første kamp, og alle involverte klubber måtte planlegge i tro om at de skulle gjennomføres. Det medførte at tusenvis av frilans-, deltids- eller timearbeidere har blitt fortalt at de skulle jobbe denne helgen».

«Titusener av supportere hadde samtidig lagt sine reiseplaner, og ligaens popularitet internasjonalt har medført at mange av dem kommer fra utlandet. Mange vil ikke få refundert utgifter for reise og hotell», skriver Delaney. 

Han slår også fast at de ulike idrettene stod helt fritt til å vurdere saken. 

«Kultur-, idretts- og mediadepartementet har kommet med nye retningslinjer for landesorg, der det står sort på hvitt at det ikke er noen plikt om å utsette idrettsarrangementer», skriver han.

Foreløpig jobber Liverpool inn mot Champions League-kampen mot Ajax tirsdag, som for øyeblikket ligger an til å gå som planlagt.