FIFA bekymret for politisk innblanding i engelsk fotball

Den engelske regjeringen har foreslått å opprette et eget organ som skal regulere engelsk fotball. Det liker ikke FIFA.

Den engelske regjeringen har foreslått en uavhengig regulator for engelsk fotball, blant annet for å få bedre kontroll over hvordan klubbene drives og hvem som er eiere og direktører i klubbene. FIFA liker imidlertid ikke dette, og mener det kan være brudd på reglene for politisk innblanding i fotballen, melder The Times.

Nå kan den uavhengige regulatoren til den engelske regjeringen bli advokatmat, da FIFAs advokaterer vurderer om denne reguleringen av fotballen er brudd på FIFA-artikkel 15, som slår fast at de nasjonale fotballforbundene må være uavhengige av alle former for politisk innflytelse.

Kilder i FIFA sier til The Times at ingenting vil skje før den uavhengige regulatoren er på plass, som trolig ikke vil bli før i 2025, men forslagene til den engelske regjeringen vil bli finstudert av FIFA sine advokater.

Organet skal være helt uavhengig av regjeringen

Den engelske sportsministeren, Stuart Andrew, uttalte i forrige uke at diskusjonene om den uavhengige regulatoren vil fortsette med fotballmyndighetene, og han påpekte at det nye organet skal være helt uavhengig av regjeringen.

The Times har kontaktet Gregory Ioannidis, som er professor i sportslovgivning ved universitetet i Sheffield. Han mener at den uavhengige regulatoren slik den er planlagt i dag kan føre til flere innvendinger fra FIFA, inkludert lisenssystemet, kontrollen av klubbenes pengebruk og muligheten til å blokkere klubber fra å slutte seg til andre ligaer.

- FIFA vil vente til dette blir fastsatt ved lov for å se hvordan regulatoren vil fungere når det kommer til avgjørelser som kan påvirke den uavhengige funksjonen til fotballforbundet og medlemsklubbene, siteres Ioannidis.

Han mener at den uavhengige regulatoren kan bli spiselig for FIFA dersom dens begrensninger blir klart definert, og dersom fotballforbundets makt ikke blir påvirket av den. 

I forslaget til den britiske regjeringen vil klubbene måtte få en årlig lisens fra det uavhengige organet for å spille i de fem øverste divisjonene i England. Lisensen vil kun bli innvilget dersom organet er sikker på at klubbene har pengene som kreves for å fullføre sesongen. Dersom organet kommer frem til at en klubb ikke er økonomisk bærekraftig vil det ha en rekke sanksjonsmuligheter, som bøter, suspensjoner og lisensnekt. Det er imidlertid et mål for regulatoren at sanksjonene skal ha minimal innvirkning på fans og spillere, så det er mer sannsynlig at eiere og direktører vil bli utestengt enn at klubber blir det. 

Et eksempel på noe organet vil slå ned på er overforbruk av penger langt over grensene i forretningsplanen som er blitt innsendt til regulatoren, som fører til en risiko for konkurs. Det kan føre til at organet straffer eiere og direktører, skriver The Times.