Slutt på sløsing av tid for keepere - Nye regler fra 2025/26-sesongen
Det skal komme nye regler for keepere fra neste sesong. Den ignorerte «seks sekunders regelen» skal byttes ut med en ny «åtte sekunders regel».
The International Football Association Board eller IFAB har kommet med nye regler for keepere i fra 2025/26-sesongen. IFAB er komiteen som fastsetter universale spillereglene for verdensfotballen.
Nå har de bestemt seg for å fikse på en regel som lenge har blitt ignorert i fotballen, nemlig seks sekunders regelen for hvor lenge keepere kan holde på ballen etter en redning.
Den gamle regelen sa i utgangspunktet at keepere maks kunne holde på ballen i seks sekunder før de måtte spille den videre, men det er en regel som ikke har vært i nærheten av å bli fulgt. Keepere som spilte for et lag med en ledelse kunne ofte bruke 30 sekunder eller mer for hver gang de hadde ballen for å drøye ut tiden, til motstander lagets spillere og supporteres store frustrasjon.
Den nye regelen sier at keepere isteden nå bare vil kunne holde på ballen i åtte sekunder og dommeren vil visuelt telle ned med fingrene fra fem for å vise hvor mye tid de har igjen. Om en målvakt skulle holde på ballen for lenge vil det bli tildelt en corner til motstander-laget, heller enn det indirekte frisparket som var regelen tidligere.
«Etter at prøveperioden har vist en stor positiv effekt der hvor målvakter har holdt på ballen for lenge, har IFAB enstemmig besluttet å endre lov 12.2 (indirekte frispark). Endringen betyr at hvis en målvakt holder på ballen i mer enn åtte sekunder (med dommeren som bruker en visuell fem-sekunders nedtelling), vil dommeren tildele et hjørnespark til motstanderlaget (i stedet for det gjeldende indirekte frisparket i mer enn seks sekunder)», skriver IFAB på sine nettsider om regelendringen.
Regelendringen ble testet i Premier League 2, i Maltas amatørliga og i ungdomskonkurranser i Italias. På mer enn 400 kamper ble det kun tildelt fire cornere, og bare én gang mislyktes en dommer i å implementere den nye sanksjonen. Det virker med andre ord som at keepere stort sett innretter seg etter den nye regelen og at det setter en effektiv stopper for sløsing av tid fra sisteskansene.

8 SEKUNDER: Alisson Becker får nye regler å forholde seg til neste sesong, da kan han maks holde på ballen i 8 sekunder.
Dårlige nyheter for Arsenal?
Arsenal har fått et litt dårlige rykte på seg denne sesongen for å spille en lite attraktiv type fotball hvor de sløser og drøyer så mye tid som mulig når de har en ledelse. Om det skulle stemme så vil de nye reglene fra neste sesong være dårlige nyheter for the Gunners.
Stort sett er sløsing av tid noe som er forbundet med de litt svakere lagene på tabellen, for når de møter antatt bedre motstand og prøver å få med seg et resultat. Men det er selvsagt også en taktikk som blir brukt av de bedre lagene mot slutten av kampene for å trygge inn poengene.

SLØSER MED TIDEN: Liverpool tittelkonkurrenter fra Arsenal har fått et rykte på seg for å sløse mye tid denne sesongen.
Per januar 2025 var det Arsenal som hadde fått flest kort for sløsing av tid, med sine 9, så det kan antas at strengere regler rundt sløsing av tid for keepere vil være dårlige nyheter for Mikel Artetas gutter. London klubben har kanskje vært litt uheldige med tanke på at de har soleklart flest kort for sløsing av tid på tross av at de ikke er den Premier League-klubben som gjennomsnittlig sløser mest tid.
Ifølge tall fra Opta har Arsenal har en gjennomsnittlig forsinkelsestid på 30.7 sekunder per gang ballen er ute av spill, som er fjerde-mest i ligaen bak Brentford(30.8), Aston Villa(32), og Nottingham Forest(32.1). Liverpool på sin side har en gjennomsnittlig forsinkelsestid på 25.9, som bare blir slått av Manchester City(25.2), og Tottenham(24).
De rødes lave tid for drøying kommer på tross av at de stort sett har ledet kamper på slutten og dermed har hatt gode grunner til å la tiden renne ut med lange stopp i spillet.