Nye begrensninger fra Premier LeagueSlutt på flere TV-sendte kamper samtidig

Først kom begrensningene for 16.00-kampen på lørdagen. Nå begrenses det enda mer hva TV-seerne får se av Premier League-fotball.

10. aug 2016 kl 10.28 Arild Skjæveland

I 2012 slo en EU-dom fast at privatpersoner og puber fritt kunne bruke satelittkort fra andre europeiske land, og ta inn Premier League-sendinger. Det førte til at puber i England kunne vise 16.00-kampen ulovlig, og Premier League tok grep.

De svarte med å kun gjøre én lørdagskamp tilgjengelig fra våren 2013, og de europeiske TV-stasjonene som satt på rettighetene måtte velge seg hvilken éne kamp de skulle sende direkte.

Nå strammer Premier League inn enda mer, noe som går utover norske supportere som ønsker engelsk fotball inn i stua.

Tidligere gjaldt disse reglene kun 16-kampen på lørdagen - men nå gjelder den for absolutt alle kamper, med unntak av aller siste ligarunde.

Premier League kutter tillatelsen til å sende parallellkamper i midtuka. Altså blir det kun en kamp tirsdager og onsdager - og lørdager kl. 16.00.

I tillegg vil det gjelde søndager, dersom to kamper spilles samtidig, foreksempel kl. 14.30 og 17.00. Dette vil spesielt gå utover lag som får kampene sine flyttet på grunn av Europa League. Det vil også bety kun én kamp på Boxing Day og andre høytidsdager.

Kanalen vil vise scoringene fra samtlige kamper tirsdag, onsdag og lørdag på Premium 2 eller 3, mens hovedkampen pågår på Premium hovedkanalen.

Steinar Brændeland i TV 2 bekrefter endringene til Liverpool.no.

– Det stemmer at Premier League har gjort noen justeringer på tilbudet til europeiske rettighetshavere i ny avtaleperiode som er utenfor TV 2s kontroll, skriver Brændeland i en e-post.

Grunnen til endringen er at Premier League vil beskytte markedet i England og begrense tilgangen til andre rettighetshavere i Europa.

Vi får vise alle TV kampene som sendes i England i tillegg til en lørdagskamp kl 16.00 og samtlige kamper i siste runde. Det vil altså bli endringer i hvor mange kamper vi kan vise midtuke (6 runder i løpet av sesongen) og på søndager der det vises flere kamper samtidig. Antall kamper som vises på TV i England har imidlertid økt denne sesongen, fra 154 til 168 kamper med introduksjon av fredagskamper.

20 færre kamper enn året før

På grunn av introduksjonen av fredagskamper vil ikke utslaget bli så voldsomt som det først vil høres ut.

– Vi viser 205 kamper live denne sesongen på TV 2 Sport Premium. Sammenlignet med tidligere sesonger så viste vi 225 kamper live i 2015/16 og 215 kamper i 2014/15. TV 2 skulle gjerne vist samtlige 380 kamper live men Premier League har satt begrensninger og det er dessverre ikke noe vi får gjort noe med, sier Brændeland.

Selv om det er en liten nedjustering av kamper fra tidligere så vil vi fortsatt tilby et bra Premier League produkt med økt satsning på det redaksjonelle hvor Brede Hangeland blir sentral. Vi ser fram til en spennende PL i tiden fremover.

Dårlig nytt

Det har vært mye frustrasjon blant supportere om det nye TV-tilbudet, og diskusjonen har gått høyt på sosiale medier hele sommeren. Supporterklubbens formann, Pål Christian Møller, mener at utviklingen er trist.

– Dette betyr bare at supporterne får enda mindre igjen for pengene. TV 2 må så klart holde seg til reglene, men det er veldig, veldig dårlige nyheter for supportere av engelske fotball-lag at produktet blir dårligere og at prisen går opp, sier Møller til liverpool.no.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]