Har kjempet med sykdom hele livetEiriks belønning

Eirik Hansen (12) har opplevd mye motgang i livet. Sykdom har satt stopper for fritidsinteresser og krevd at han har vært mange timer av livet på sykehus. Nå var det på tide med premie og oppmuntring i Liverpool.

24. okt 2016 kl 18.18 Ragnhild Lund Ansnes

Vi møter en strålende blid 12-åring ved Shankly Gates før kampen mellom Liverpool og West Brom. Med stilig frisert lugg, en fotballproff verdig, rød Liverpool-jakke og LFC-skjerf om halsen, gliser han spent mot oss. Han er her for å få en gave, han vet bare ennå ikke hva.

Eirik aner ikke hvem som snart skal komme og overrekke noe til ham i folkevrimmelen, og han vet heller ikke hva som ligger og venter på ham og familien hjemme i gave fra supporterklubben.

Hovedpremien har han likevel oversikt over: Tur til Liverpool og kamp på Anfield med hele familien. Mor Anette Woldheim Hansen, far, Nils Petter Hansen og lillebror Andreas på 9 år. En belønning han får etter å ha møtt mye motgang gjennom sine første tolv år.

Kroniske lidelser og kreft

Han har vært plaget med flere kroniske lidelser: Refluks-sykdom, altså trøbbel med spiserøret, syre, betennelser, spisetrøbbel og smerter fra han var født. Da han var seks år, ble han operert for plagene, og fikk samtidig diabetesdiagnose. Et halvt år etterpå, like før han skulle begynne i første klasse, fikk han lymfekreft.

– Denne turen og kampen får vår sønn som en premie for at han var innlagt to uker på Rikshospitalet før sommerferien. Han gruet seg sånn til den innleggelsen. Han har i sitt snart 13 år gamle liv slitt mye med sykdom. Han har flere kroniske lidelser i tillegg til at han har vært kreftbehandlet og har seneffekter etter dette, forklarer mamma Anette Woldheim Hansen, også hun med Liverpool FC-skjerf hengende rundt halsen.

Måtte slutte med fotball og svømming

– Jeg har vært igjennom ganske mye egentlig. Jeg er svimmel, har vondt i øret mitt og jeg har diabetes. Og jeg er bare på skolen to timer dagen, fordi jeg ikke orker så mye, forklarer Eirik Hansen.

I tillegg satte sykdom stopper for hans fritidsaktiviteter. Han måtte gi opp fotball og deretter svømming, fordi han fikk trøbbel med øret, mest sannsynlig nok en senskade etter kreftbehandlingen. Han fikk både cellegift og stråling. Det har tatt på kroppen.

– Dette er vanskelig å takle når man er 12 år. Fotball og Liverpool har blitt en stor oppmuntring for ham og en viktig fritidsinteresse. Hans store idol er Roberto Firmino, som han nå skal få se spille, og han gleder seg enormt. Han sier at dette kommer til å bli det største han noen gang har opplevd, forteller mamma Anette.

Eirik synes det er stort at vi har en av verdens beste managere som sjef for favorittlaget.

Ubeskrivelig godt å være i Liverpool

Hovedpersonen selv er nesten stum av begeistring en time før kamp:

– Det er ubeskrivelig å være i Liverpool. Jeg har egentlig ikke ord for det.

Jeg har alltid vært Liverpool-fan, men interessen galopperte i fjor, da jeg ikke kunne svømme lenger, da ble fotball ekstra viktig. Jeg var ivrig på svømming, ble nummer 3 i klubbmesterskapet. Det ble jeg stolt av. Men nå kan jeg ikke svømme mer.

Lillebror Andreas, også i rød LFC-jakke, synes det er så morsomt å få komme til Liverpool og gleder seg også enormt til kamp.

– Eirik er en tøffing. Jeg synes det var så dumt at han måtte slutte på fotball, for det likte han veldig godt.

– Jeg har ikke turt å si dette til Eirik, men jeg har scoret noen mål for ham. Siden han ikke får spilt sjøl.

Andreas ser bort på storebror.

Og mens lillebror har scoret mål for ham, har også Eiriks fysioterapeut, Stein Petter Eidal, vært til stor hjelp med å gi råd og tips for at familien Hansen skulle få til å ordne fotballtur:

– Vi ante jo ikke helt hvordan vi skulle gå fram for å få det til. Han har hjulpet oss mye, for han har sett hvor mye fotballen betyr for Eirik. Også fysioterapeuten er ihuga Liverpool-fan. Da han var her i vår, kjøpte han drakter med til guttene, forteller Anette.

– Hva betyr det som mamma å få gi ham denne turen?

Øynene fylles av tårer: – Jeg klarer ikke å si det…

Lillebror Andreas tar rundt mamma og trøster.

– Det går ikke an å beskrive. Vi har gleda oss så lenge. Dette betyr så enormt mye, fullfører Anette.

Det er helt fantastisk at de har ordnet denne turen til meg. Jeg trodde aldri noen gang jeg skulle få komme hit.Eirik Hansen

Autograf-gave

Anette hadde spurt om råd fra andre om hvordan de kunne få tak i autografer fra heltene i Liverpool, og ble fortalt at de kunne gå til spillerutgangen etter kamp og stå i kø der. Dette med å stå og vente slik er vanskelig for Eirik ettersom kroppen hans har sine begrensninger. Derfor bestemte supporterklubben seg for å trekke i noen tråder.

Mens vi står der og snakker, dukker Gaynor og Mike Lepic opp fra Jamie Carraghers 23 Foundation. De har med seg en gave: En drakt med hilsen fra Jamie Carragher, mannen med nest mest kamper for Liverpool FC gjennom tidende, men ikke bare det: Drakten har også autografen til selveste Jürgen Klopp.

Gave fra 23 Foundation:
Gave fra 23 Foundation:  Her har Jamie Carragher signert drakt med hilsen til Eirik, ved siden av signaturen til Jürgen Klopp.

Eirik smiler fra øre til øre og takker. Han ser himmelfallen ut. Og det stopper ikke der: Mens de har vært ved Merseyside fra onsdag, har det kommet en gave i posten. Hjemme i Norge ligger det en drakt og venter på familien, signert av hele førstelaget til Liverpool FC, gitt i gave fra oss, den norske supporterklubben.

Team Hansen

– Jeg må bare at jeg har aldri vært noen stor Liverpool-fan. Men etter å ha vært på Anfield i går på omvisning og lært mer om hva klubben står for, så er den helt unik. Det med ”You’ll never walk alone” – det har vi fokusert mye på. Det at vi som familie er et team og vi skal stå sammen. Når noe nytt rammer Eirik, så må vi samle oss. Da er vi Team Hansen, så klarer vi det, sier Anette Woldheim Hansen.

Team Hansen:
Team Hansen:  Fra venstre: Lillebror Andreas (9), Eirik, Anette Woldheim Hansen og Nils Petter Hansen (bak).

– Hva vil du si om Team Hansen-laget ditt, Eirik?

– Det er helt fantastisk at de har ordnet denne turen til meg. Jeg trodde aldri noen gang jeg skulle få komme hit til Liverpool.

Stor opplevelse:
Stor opplevelse:  Forventningsfulle og lykkelige brødre inne på Anfield før kamp. Andreas til venstre og Eirik til høyre. Og jublende på flyplassen på vei hjem, når de får høre at en drakt signert av hele A-laget til LFC venter på dem i gave fra supporterklubben.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]