YNWA på samisk

”You’ll Never Walk Alone” på samisk, med storslått musikkvideo, skal fortelle verden om samisk kultur.

30. jan 2017 kl 15.08 Ragnhild Lund Ansnes

Fotballen kan brukes som døråpner på mange områder. Den er universal som verdens største idrett og den kommuniserer på tvers av alle språkbarrierer, religioner, tidssoner og politiske overbevisninger.

Nå har ”You’ll Never Walk Alone” blitt oversatt - og sunget inn på samisk av proffe og dyktige musikere, og sangen blir akkompagnert av en påkosta og spektakulær musikkvideo, for at verden skal bli klar over samisk kultur. Håpet er at Liverpool-supportere over hele verden skal dele og spre YouTube-videoen av den samiske versjonen til sine fotballvenner over hele kloden.

Idé fra Agenda Nord-Norge

Ideen om å fremme samisk kultur gjennom fotballen og Liverpool FC, kom fra Agenda Nord-Norge, et selskap eid av NHO, LO i Nord-Norge og Sparebank 1 Nord-Norge, for å fremme utvikling og vekst av næringsliv i den nordligste landsdelen. Det var mange ildsjeler både i samisk musikkliv og i filmbransjen som tente på ideen. Og med drahjelp fra Agenda Nord-Norge som trakk i tråder slik at filmen kunne finansieres begynte jobben med å oversette hymnen, som opprinnelig er en begravelsessang fra musikalen Carousel. Det var Isak Samuel Hætta som fikk oppdraget med å gjøre sangen som synges foran hver hjemmekamp om til samisk.

Les denne saken på samisk.

Maret:
Maret:  Her synger Marit Hætta Øverli, flankert av Klemet Anders Buljo.

Samisk stjernelag

Den samiske versjonen ble spilt inn i Audioland i Alta med Marit Hætta Øverli som vokalist og med joik-hjelp fra Fred-René Buljo og Klemet Anders Buljo, sistnevnte var også produsent og arrangør for den samiske versjonen.

Marit Hætta Øverli syntes prosjektet var så kult at hun måtte si ja til å bli med.

­– Sangen hadde jeg selvfølgelig hørt mange ganger og synes den er nydelig med en fantastisk tekst, og oversettelsen til samisk er bare vakker!

Hætta Øverli hadde ikke noe særlig forhold til Liverpool før hun traff samboeren sin for 10 år siden, men hun har lært Liverpool å kjenne gjennom ham.

– Min samboer er Liverpool- fan, livet handler om Liverpool, så æ har hørt mye rop og skrik og diskusjoner. Personlig må jeg innrømme at etter jeg jobba med denne sangen så har Liverpool kommet mitt hjerte nærmere. Da jeg så filmen første gang, ble jeg rørt til tårer.

Regissør på jobb:
Regissør på jobb:  Magne Pettersen og Phil Neal på opptak i Stanley Park.
Det skal bli unikt, og målet er også å fremkalle så mye gåsehud som mulig.Magne Pettersen

Stemningsfull film

Magne Pettersen i Retriever Film har hatt regi, manus, klipp og produsert musikkvideoen til den samiske versjonen av ”You’ll Never Walk Aone” eller #SamiYNWA som prosjektet heter. Supporterklubben møtte han og film-crewet under filminnspilling i Liverpool, og med nyinnsvidd Liverpool-tatovering i nakken, kunne Pettersen fortelle at han ikke trengte betenkningstid da han ble spurt om å lage filmen.

– Jeg fikk en telefon allerede i februar – og jeg takka ja før de var ferdig med første setning! Også har filmen blitt til på veien med særdeles god hjelp fra fotograf Robert Erstad, som har vært veldig sentral for filmens visuelle uttrykk. Alle filmopptakene ble planlagt og gjennomført i tett samarbeid med ham.

Sammen har de filma over mange uker i bitende kulde og i sommerlig høst.

–Hovedformålet er å vise fram samisk kultur, men så forsøker vi også å vise en link mellom stoltheten for samisk kultur og likheten med scouserne. Sjela til Liverpool FC.

Det er vanskelig å forklare hvordan dette skal bli, for det har aldri vært gjort noe lignende før. Jeg tror bare man må se på sluttresultatet. Det skal bli unikt, og målet er også å fremkalle så mye gåsehud som mulig.

Ny tatovert:
Ny tatovert:  Magne Pettersen fikk tatovert inn denne respekten til Hillsborough-ofrene på ryggen da han var i Liverpool og filmet scener til Sami YNWA.

Fra Finnmark til Liverpool

Nå er det midten av oktober 2016. Magne Pettersen fra Sandnessjøen står og myser mot ettermiddagssola på utsida av en av de gamle, karakteristiske Liverpool-pubene, der han har filma John Barnes i prat med stamgjestene, som en scene i filmen.

– Veldig mange nordmenn har et nært forhold til engelsk fotball. Jeg har tre eldre brødre som alle er Liverpool-fans. Jeg husker moder’n tok et bilde en gang på 80-tallet der vi alle lå på magen foran tv-en med den lengste av oss til venstre og den minste lengst til høyre, mens vi så på tippekampen. Liverpool var jo verdens beste fotballag på den tida.

I hele dag har han filma John Barnes til musikkvideoen som skal fremme samisk kultur i verden. Og det er ekstra spesielt at det er nettopp Barnes som er en av hovedpersonene i filmen:

– Det som er litt spesielt personlig for meg er at den første sesongen da jeg virkelig begynte å følge med laget for fullt, var da John Barnes kom til Liverpool i 1987. John Barnes, Peter Beardsley, Ray Houghton, John Aldridge…

Han smiler bare han uttaler navnene på barndomsheltene. Denne turen over er hans sjette tur til Liverpool, og han sørger for å få sett Liverpool-Manchester United mens han er her. Han har også dokumentert da han tatoverte 96 og flammene helt øverst på ryggen. En tatovering han har tenkt på i årevis, fordi Liverpool FC betyr så mye for ham:

– Det var et så enormt boost da jeg begynte å følge klubben i barndommen og dette forsvinner ikke. Det blir jo værende der til man går i det store pennalet. Noen ting vokser man aldri av seg. Det ligger så tett opp til hjertet.

Den første kampen:
Den første kampen:  Phil Neal går strekket igjen med fotballskoene i en papirpose under armen - strekket gjennom parken som han gikk da han debuterte for Liverpool mot Everton på Goodison i 1974.

Phil Neals historiske parktur

I tillegg til å framkalle lavvu-stemning sammen med John Barnes i ei Liverpool-leilighet, har han fanga supporterstemning i fotball-mekka. Dessuten har han gjenkonstruert Phil Neals historiske tur gjennom Stanley Park mellom Anfield til Goodison med sine fotballsko i en brun papirpose under armen, akkurat som Liverpool FCs mestvinnende spiller gjorde det i 1974, da han debuterte på Liverpools førstelag. Resten er historie.

Historisk vandring:
Historisk vandring:  Her rekonstrueres Phil Neals gåtur på den historiske dagen han debuterte for Liverpool FC. Han var Bob Paisleys første signering og skulle ende opp som LFCs mestvinnende spiller.

Link mellom samisk kultur og scouserne

I tillegg til scenene fra Liverpool, har Magne Pettersen og hans stab filma samer og fotballsupportere i Finnmark.

Gjennomgangsfigur:
Gjennomgangsfigur:  Denne mannen med den flotte pesken er gjennomgangsfigur i filmen.

– Vi har filma en reindriftssame i en fantastisk gammel pesk. Han har vandra rundt gjennom vinterkledde landskap i Finnmark og er en slags gjennomgangsfigur. Til slutt kommer han fram dit han skal, til en lavvu midt ute på Iešjávri, Finnmarks største innsjø. Vi har filma unger i både Alta og Liverpool som spiller fotball i Liverpool-drakt, vi har filma Phil Neal som har en fantastisk historie både i klubben og generelt, vi har filma John Barnes som er en stor personlighet og en veldig fin fyr å ha med i filmen. Vi har prøvd å finne steder hovedsakelig rundt Alta: Sautso, Sennalandet, plasser som i seg selv framkaller gåsehud, i tillegg til alt vi har gjort her i Liverpool. Vi har i det hele tatt filma veldig mye.

Nesten framme:
Nesten framme:  Her er samen nesten framme ved målet sitt: En lavvu på Iesjavri, Finnmarks største innsjø. Men du blir overraska når du får se ham komme inn.
John Barnes og Magne Pettersen:
John Barnes og Magne Pettersen:  Magne Pettersen gir regi til en av hans største barndomshelter, John Barnes.

Trenger hjelp fra LFC-supporterne

Filmen ble først vist på næringslivskonferansen til Agenda Nord-Norge for nordnorsk næringsliv og politikere i Alta i november i 2016. Siden da har det vært jobbet med å få rettigheter til å kunne publisere ”You’ll Never Walk Alone” på samisk. Nå er rettighetene i orden og filmen og sangen har sin verdenspremiere 6. februar 2017 på samefolkets dag, når den slippes på YouTube. Nå håper Pettersen at Liverpool-supporterne hjelper til med å spre filmen i sine nettverk:

– Målet er å fremme samisk kultur og vi håper selveste Liverpool Football Club vil dele den på Facebook – de har jo nesten 30 millioner følgere. Så har du alle supporterklubber ikke bare i Skandinavia, men i hele verden, der det er millioner på millioner av LFC-fans, og vi håper at så mange som mulig vil hjelpe oss å dele den. Også har vi også en hemmelig drøm om å få spilt av selve låta på Anfield på en hjemmekamp til Liverpool.

YNWA:
YNWA:   Jenter som bor i Liverpool stilte opp for filmteamet foran den berømte Shankly gate.

Musikk:

Artist: Maret

Som består av: Vokal: Marit Hætta Øverli og produsent og arrangør: Klemet Anders Buljo

Joik: Marit Hætta Øverli, Klemet Anders Buljo, Fred-René Buljo

Oversettelse til samisk: Isak Samuel Hætta

Studio: Audioland, Alta

Filmteam:

Regi, manus, klipp og produsent: Magne Pettersen

Fotograf: Robert Erstad

B-fotograf: Thomas Bjørnstad

Produksjonskoordinator og casting, Alta: Linn Margrete Påve

Produksjonskoordinator og casting, Liverpool: Andrew Abrahamson

Produksjonsselskap: Retriever Film, Oslo

Supporterklubben ønsker alle samiske røde gratulerer med samefolkets dag!

Sami YNWA_Jarl Bjørnar Roxrud_Robert Erstad_Thomas Bjørnstad på Iesjavri.jpg
Sami YNWA_Robert Erstad_Thomas Bjørnstad ved Jotka.jpg
Sami YNWA_Thomas Bjørnstad på Sautso.jpg
Sami YNWA_Thomas Bjørnstad_Linn Margrete Påve_Robert Erstad ved Jotka.jpg
Sami YNWA_Thomas Bjørnstad_Robert Erstad ved Jotka.jpg
Screen Shot 2017-01-26 at 11.25.03.png
Screen Shot 2017-01-26 at 11.33.27.png
FullSizeRender-1.jpg
IMG_6104.JPG
IMG_6122.JPG
IMG_6124.JPG
IMG_6127.JPG
IMG_6130.JPG
IMG_6229.JPG
20151208_151014_resized.jpg

Har du innspill til journalisten?
[email protected]