12.000 tilskuere på Anfield ble vitne til noe helt spesielt

Det var uvanlig tomt på Anfield den tirsdagskvelden i 1993, men de som dukket opp ble vitne til noe uforglemmelig.

Den 5. oktober 1993 var det bare 12.541 mennesker som gikk gjennom telleapparatene på Anfield for å se Liverpool møte Fulham i returoppgjøret i ligacupens andre runde. De fikk se noe ganske uvanlig.

Fem mål

En tenåring fra Toxteth, som spilte sin fjerde kamp på seniornivå. Kampen mot Fulham ble et varsel om hva man kunne vente seg fra spissen de neste åtte årene.

For Robbie Fowler scoret ikke bare ett mål. Ikke to, ikke tre, og heller ikke fire – 18 år gamle Robbie Fowler scoret fem mål på sin fjerde kamp for Liverpool.

Det tok 13 minutter før Fowler scoret sitt første. Et skudd fra Rob Jones ble reddet, men Fowler var på rett sted til rett tid og hamret returen i mål.

Mål nummer to kom fra et indirekte frispark etter 21 minutter. To minutter inn i andre omgang var hattricket komplett, da strålende forarbeid fra Jones gjorde at Fowler kunne sette ballen i åpent mål. Han headet inn 4-0-målet på ett innlegg fra Julian Dicks, som fikk kommentatoren til å utbryte at «han har scoret med nesten hver eneste kroppsdel». Alene med keeper, 15 minutter før slutt, holdt unggutten hodet kaldt. 5-0. Tre med venstrefoten, ett med hodet og ett med høyre.

«Det var synd at bare 12.541 mennesker kom for å se en blendende oppvisning fra en ung mann som ser ut til å ha evnen til å bli den beste engelske spissen siden Gary Lineker», sto det i British Soccer Week etter kampen.

Gud

Fowler hadde allerede scoret i sin seniordebut, i første oppgjør mot Fulham i samme turnering et par uker tidligere. Liverpool slo the Cottagers 8-1 totalt, men gikk bare til fjerde runde i Ligacupen før de ble slått ut av Wimbledon.

I Fowler sin første ordentlige sesong for Liverpool FC spilte han totalt 34 kamper og scoret 18 mål. «God», som han blir kalt av Liverpools supportere, fortsatte å levere varene. Han spilte totalt 369 kamper for de rødkledde og scoret hele 183 mål.

Han forlot Liverpool først i 2001, etter at forholdet til manager Gerard Houllier og hans assistent, Phil Thompson, hadde surnet – samtidig som Michael Owen og Emile Heskey hadde etablert seg som det foretrukne spissparet. Leeds hentet Fowler for 12 millioner pund, og i januar 2003 dro han til Manchester City under Kevin Keegans ledelse. Som City-spiller scoret han blant annet mot sin gamle arbeidsgiver Liverpool i en kamp som endte 2-2.

I januar 2006 kom han tilbake til Liverpool i en gratis overgang, og spilte halvannen sesong for Anfield-klubben.