Midtbanen har funnet veien til mål igjen etter skrekktall forrige sesong

Etter en svært lite produktiv 2020/21-sesong kan det se ut til at midtbanespillerne til Liverpool har bestemt seg for å åpne målkontoen igjen.

Mål fra midtbanen har sjelden vært en veldig viktig del av Jürgen Klopps Liverpool. Mye takket være en frontlinje som stort sett tar seg av scoringene når det trengs. 

Likevel var scoringer fra midtbanespillerne sårt savnet forrige sesong. Da Sadio Mané og Roberto Firmino tidvis slet foran mål, var mye opp til Mohamed Salah - spesielt i Diogo Jotas skadefravær. Og det var lite hjelp fra motorene i Klopps lag. 

Etter en sterk sesongstart kan vi håpe at midtbanespillerne igjen skal levere på nivået de gjorde for to sesonger siden, da de bidro sterkt til suksessen til Liverpool. 

Fra 26 til syv mål

I 2019/20 leverte faktisk midtbanespillerne hele 26 scoringer når vi regner med Premier League og Champions League. Alex Oxlade-Chamberlain stod for fire i ligaen og tre i Champions League, mens Gini Wijnaldum leverte henholdsvis fire og to mål i de to turneringene. 

Ytterligere elleve ligamål kom fra Jordan Henderson, Naby Keita, Fabinho, Curtis Jones og Adam Lallana. Det spesielle den sesongen var at fronttrioen bidro med en litt lavere prosentandel av Liverpools scoringer enn det de pleier å gjøre. 

Slik kom Liverpools mål fra midtbaneposisjon i 2019/20-sesongen i Premier League og Champions League: 

Skrur vi tiden frem én sesong og ser hvordan det gikk i 2020/21, er ikke lesningen like hyggelig. Fra å bidra med 26 mål sesongen før, var tallet bare syv da Liverpool slet seg gjennom koronaåret: 

Igjen ser vi på tall fra Premier League og Champions League. Oxlade-Chamberlain gikk fra totalt sju scoringer til bare å bidra med én forrige sesong. Henderson gikk fra fire til én. Wijnaldum gikk fra seks til to. Keita, Milner og Fabinho scoret ikke i det hele tatt, mens nykommer Thiago scoret ett mål. Jones scoret to. 

Syv scoringer er ikke store bidraget fra midtbanen. Og selv om 2019/20-sesongen var spesiell med hele 26 midtbanemål, var også 2018/19 sterkere med 16 mål fra midtbanen i de to turneringene. 

Har startet lovende

Denne sesongen har Liverpools midtbanespillere snart allerede tangert fjoråret når det kommer til antall scoringer. Så langt er tallet fire - Fabinho, Jones, Keita og Henderson har én scoring hver - de tre førstnevnte i Premier League, mens kapteinen senket AC Milan i Champions League. 

Fortsetter de i samme spor, kan vi vente oss over 20 mål fra midtbanen igjen denne sesongen - og vi vet at spillere som Alex Oxlade-Chamberlain, Milner og Thiago fremdeles ikke har funnet veien til nettmaskene. Plusser vi på at Harvey Elliott kanskje kommer tilbake mot slutten av sesongen, ser det meget lovende ut. 

Samtidig vet vi at det å score mål ikke først og fremst er den viktigste jobben til midtbanespillere i Klopps system. 

Færre og færre

Skrur vi tiden tilbake noen sesonger var det vanligere at flere av midtbanespillerne bidro med flere mål hver. I 2016/17-sesongen bidro for eksempel Adam Lallana, Gini Wijanldum og Emre Can til sammen med 19 scoringer - bare i ligaen!

Men etter den sesongen valgte Klopp å gjøre om på instruksene han ga til sine midtbanespillere. Han ga dem mer defensivt ansvar og overlot mye av det kreative til de strålende backene Andy Robertson og Trent Alexander-Arnold.

Samtidig førte det til flere scoringer fra fronttrioen - spesielt etter Mohamed Salahs debut for fire år siden. 

Og det faktum at Liverpool var ligaens beste defensive lag både i 2018/19 og 2019/20 er nok mye takket være balansen på midtbanen. 

Det var jo i de sesongene trofeene rant inn. Men selv om det defensive er viktig, er det vel ingen som takker nei til en suser fra Jones, Ox eller Henderson i ny og ne.

Liverpool - Manchester City spilles søndag kl. 17.30, og vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Play.