En fiendtlig velkomst på Elland Road

Forrige gang Liverpool reiste til Elland Road ble det sportslige overskygget av protester og buing mot Liverpool FC fra både Leeds- og Liverpool-supportere.

11. sep 2021 kl 12.04Mari Lunde@mareylunde

Husker du Liverpools kamp mot Leeds på Elland Road den 19. april? Du kan være unnskyldt hvis du har glemt selve kampforløpet, men sirkuset rundt kommer man ikke til å glemme med det første.

Demonstrerte utenfor stadion

Det overskygget alt. Et drøyt døgn før spillerne trasket ut på Elland Road lakk pressen planene som skapte oppstandelse i en hel fotballverden. 12 lag ønsket å etablere en ny superliga, et mer eller mindre lukket selskap for noen av de største klubbene i Europa. Liverpool var en av seks engelske klubber som skulle være med, og det første laget som skulle i aksjon etter at planene hadde kommet ut. Manchester United hadde spilt dagen før, men da det fortsatt var uklart hva planene egentlig bestod av, slapp Solskjærs menn unna den verste stormen.

Da Liverpools spillerbuss rullet inn på Elland Road ble den forfulgt av buende fotballfans. Både Leeds-supportere og Liverpool-supportere dukket opp utenfor stadion for å protestere mot planene, selv om kampen gikk for lukkede dører.

Supporterorganisasjonen til Leeds, Leeds Supporters’ Trust holdt frem et banner hvor det sto «One of the reasons football is the most popular sport in the world is because the weak can beat the powerful» («En av grunnene til at fotball er den mest populære idretten i verden er fordi de svake kan slå de mektige») – et sitat fra deres manager, Marcelo Bielsa.

Spillernes protest

Heller ikke Leeds-spillerne var redde for å fortelle hva de mente om situasjonen, og ville ha med Liverpool på en liten demonstrasjon. West Yorkshire-klubbens draktansvarlige hadde lagt frem spesiallagde t-skjorter til alle spillerne med et klart budskap. På den ene siden sto det «Champions League: Earn It» («Champions League: Fortjen det»), og på andre siden sto det «Football is for the fans» («Fotball er for supporterne»). Bielsa sine menn hadde på seg t-skjortene under oppvarmingen, men fikk ikke overraskende ikke med seg Klopps gutter på aksjonen. Tyskeren var mildt sagt ublid over å bli møtt med trøyene i garderoben og så av Leeds-spillerne under oppvarmingen.

LITE IMPONERT: Klopp var ingen stor fan av Leeds t-skjorte-stunt.

LITE IMPONERT: Klopp var ingen stor fan av Leeds t-skjorte-stunt.

Før avspark, fløy et fly over stadion. På banneret som hang fra halen sto det «#SayNoToEuropeanSuperLeague».

SI NEI: Et fly fløy over banen før avspark med et tydelig budskap.

SI NEI: Et fly fløy over banen før avspark med et tydelig budskap.

NEI TAKK TIL SUPER LEAGUE: Også Liverpools egne supportere møtte opp for å si hva de mente.

NEI TAKK TIL SUPER LEAGUE: Også Liverpools egne supportere møtte opp for å si hva de mente.

Kampforløpet

Liverpool startet offensivt og sto høyt på banen de første ti minuttene, før Leeds kom mer med. Etter 24 minutters spill ble Patrick Bamford spilt gjennom og var alene med keeper, men Alisson var våken.

Etter en halvtimes spill var det Liverpool som skjøt hull på byllen. Jota fant Alexander-Arnold i bakrom, som rakk ballen like før keeperen på sekstenmeterstreken, og spilte ballen videre til Mané som kunne sette den i et åpent mål. Det sto 1-0 til Liverpool da en hesblesende første omgang var ferdigspilt.

ÅPNINGSMÅL: Firmino, Mané og Alexander-Arnold feirer Manés mål.

ÅPNINGSMÅL: Firmino, Mané og Alexander-Arnold feirer Manés mål.

I andre omgang bestemte Bielsas menn seg for å vise seg frem, og sjansene meldte seg på rekke og rad. Heldigvis for Liverpool var Alisson Becker i storform, og sørget for at Liverpool holdt ledelsen helt til det 87. minuttet.

Det hadde ligget i lufta og ingen kan hevde det ikke var fortjent, men det var likevel surt sett med røde øyne, da Llorente headet ballen i mål på en corner, i kampens sluttminutter. Oxlade-Chamberlain hadde en god sjanse til å stjele de tre poengene helt på tampen, men det var lite kraft i avslutningen og Meslier i Leeds-målet kunne enkelt plukke ballen.

Liverpool hadde muligheten til å klatre opp på en fjerdeplass, men misbrukte den og ble heler liggende på sjetteplassen. Det var kanskje ikke helt overraskende at tre poeng ikke ble med tilbake til Anfield – oppladningen til kampen kan neppe ha vært ideell for Klopp og co.

SKUFFELSE: En skuffet Mo Salah reagerer på Llorentes sene utligningsmål.

SKUFFELSE: En skuffet Mo Salah reagerer på Llorentes sene utligningsmål.

– Vi liker det ikke

Klopp var frustrert over at de, som uskyldige parter, ble satt i en vanskelig situasjon av demonstranter på Elland Road.

– Da vi kom her ropte supporterne på oss, og da vi gikk tidligere i dag i byen så ropte folk på oss. Dere må være forsiktige, for vi er mennesker vi også, sa en opprørt manager.

– Jeg forstår all praten rundt det, og jeg liker det ikke jeg heller. Husk på at vi ikke har noen ting med dette å gjøre.

James Milner ble intervjuet av pressen etter kampen, og han ble med det en av de første spillerne til å ta klar avstand fra situasjonen.

– Jeg liker det ikke, og jeg håper det ikke blir noe av, sa han rett ut.

– Vi spillerne har ikke noe vi skulle ha sagt.

Ordene hans ble gjort om til et felles innlegg som ble postet på mange av Liverpool-spillernes sosiale medier dagen etter: «Vi liker det ikke og vi vil ikke at det skal skje. Det er vår felles mening.»

Prosjektet kollapset

Tirsdag begynte Super League-korthuset å vakle. Pep Guardiola sa på sin pressekonferanse at «det er ikke sport dersom forholdet mellom innsats og belønning ikke er tilstede. Det er ikke sport om det ikke betyr noe om du taper.» Enorme protester utenfor Stamford Bridge før Chelseas kamp mot Brighton, ble etterhvert til jubel ettersom flere medier meldte at de blå hadde trukket seg – eller i det minste var i prosessen om å trekke seg – fra Super League.

Klokken 21:19 meldte Manchester City at de var ute, og så fulgte de, en etter en. Manchester United, Arsenal, Tottenham og Chelsea. Like før midnatt, norsk tid, kom bekreftelsen: også Liverpool FC hadde trukket seg fra Super League. 

Til tross for at de engelske klubbene er ute, har fortsatt The Super League-styreleder Florentino Perez tro på prosjektet og mener at det lever. The Sunday Times snakket i sommer med to kilder som hevdet ata det ikke ligger til rette for at noen kan trekke seg, og at ligaen venter på å bli relansert i en annen utgave. Barcelona, Real Madrid og Juventus er de tre klubbene som fortsatt ikke formelt har trukket seg fra prosjektet.

De seks involverte Premier League-klubbene har fått bøter på til sammen 22 millioner pund fra hjemlig serie, og trues med poengtrekk på inntil 30 poeng i tillegg til 25 millioner pund i individuelle bøter dersom det skjer nye forsøk. Det jobbes også med flere tiltak for å stoppe de engelske lagene fra å prøve igjen. Et konkret tiltak, vil være at utenlandske spillere nektes arbeidstillatelse i England.

Klubbene som trakk seg fra prosjektet ble i mai enig med UEFA om en avtale der de donerer en sum på 15 millioner euro, som vil brukes mot barn, unge og fotball på grasrotnivå rundt om i Europa. I tillegg vil klubbene gå glipp av fem prosent av inntektene de ville fått fra deltakelse i en UEFA-turnering for én sesong – mot at de ikke utestenges fra europacupene.

Leeds United - Liverpool spilles lørdag kl. 13.30, og vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Play.