Kongen avbrøt cruiset i den persiske bukta for å ta over Liverpool

For elleve år siden hastet Kenny Dalglish av en cruiseliner i Bahrain og satt seg på første fly tilbake til Liverpool.

Mandag 3. januar 2011 gikk sir Kenny Dalglish og hans kone Marina ombord cruiselineren Silver Wind i Dubai. Planen for uken: lene seg tilbake, slikke sol og drikke drinker mens båten seilte mellom Dubai, Abu Dhabi, Muscat og Bahrain. Men ferieuka ble forkortet.

Kaotisk for Hodgson

Seks måneder tidligere hadde Roy Hodgson fått managerjobben i Liverpool. Det var kaotiske tider – det var full krig på styrerommet med de amerikanske eierne Tom Hicks og George Gillett på den ene siden, og midlertidig styreformann Martin Broughton, administrerende direktør Christian Purslow og kommersiell direktør Ian Ayre på den andre siden. Klubben skulle selges, men Hicks og Gillett satt seg på bakbena og krevde en alt for høy sum. Da New England Sport Ventures – nå FSG – kom på banen og fikk sitt bud godkjent, gjorde Hicks og Gillett alt de kunne for å stoppe oppkjøpet.

Samtidig var Liverpool FC på randen til kollaps, de var på nedrykksplass i oktober og klubben var nære med å bli satt under administrasjon da de ikke hadde betalt tilbake gjelden til RBS.

Hør mer om de kaotiske arbeidsforholdene til Roy Hodgson i vår podcast-dokumentar her:

Omsider gikk kjøpet gjennom, og Liverpool hadde nye eiere. John W. Henry og hans menn gikk ut med støtte til Roy Hodgson. Liverpool vant tre kamper på rad i slutten av oktober og starten av november, men det ble ikke langvarig. 5. januar 2011 tapte Liverpool 3-1 for Blackburn Rovers – en kamp hvor mange mener at Steven Gerrard med vilje bommet på et straffespark for å øke presset på manageren – og det ble Hodgson sin siste kamp fra Liverpools dugout.

Hodgson hadde vunnet bare syv av 20 Premier League-kamper etter at han tok over for Rafa Benitez i juli 2010 og de rødkledde lå på en 12.plass. Den 8. januar – dagen før FA-cupkampen mot Manchester United på Old Trafford – ble det klart at Hodgson og Liverpool hadde gått hvert til sitt.

Forlot cruiset

Samtidig, et sted i den persiske gulf, koste herr og fru Dalglish seg på ferie. Gjennom hele sesongen hadde supporterne ropt hans navn. Det var han de ville ha tilbake, han som skulle lede laget, men Dalglish selv trodde ikke noe skulle skje før tidligst til sommeren.

Da Silver Wind la til kai i Bahrain, strømmet meldingene inn på Dalglish sin mobiltelefon. Liverpool-legenden var ikke vond å be – klart han ville forsøke å redde sesongen for klubben som står hans hjerte så nært. Han takket for seg på Silver Wind en dag for tidlig, og tok med seg kofferten av båten og fløy tilbake til England klokken 04.00 engelsk tid lørdag morgen.

Et døgn etter at han kom tilbake til nord-vest-England, kom han ut av tunnelen på Old Trafford med knyttnevene i været mot Liverpools supportere. Det var ikke rart supporterne var glade for å se han. Dalglish hadde vunnet åtte ligatitler med Liverpool som spiller og manager, og var først manager for klubben mellom 1985 og 1991. Han spilte og vant også i tre Europacup-finaler.

Men på banen gikk ingenting Liverpools vei. Manchester United fikk et noe billig straffespark etter bare to minutter og tok ledelsen, og etter en halvtime ble Steven Gerrard utvist. Kampen ebbet ut i 1-0 til hjemmelaget og Liverpool var ute av FA-cupen.

Kenny Dalglish sitt andre forsøk som Liverpool-manager:

Kamper: 74

Seier: 36

Tap: 22

Poeng per kamp: 1,68

Meritter: Ligacupen 2011/12

De fikk sin revansj i mars måned da Manchester United fikk juling på Anfield etter en Dirk Kuyt-hattrick. På stillingen 3-0 sang Anfield «Happy Birthday to you» til King Kenny som noen dager tidligere hadde fylt 60 år.

Satt en topper for trofétørken

Etter tapet mot United og ligatapet mot Blackpool den 12. januar, snudde endelig trenden. I overgangsvinduet hentet skotten Luis Suarez og Andy Carroll, men måtte se Fernando Torres bytte ut Anfield med Stamford Bridge.

STJERNESIGNERING: I Dalglish sitt første overgangsvindu hentet han en av Liverpools beste spillere gjennom tidene, Luis Suarez, og Andy Carroll.

STJERNESIGNERING: I Dalglish sitt første overgangsvindu hentet han en av Liverpools beste spillere gjennom tidene, Luis Suarez, og Andy Carroll.

På Hodgson sine 20 første ligakamper tok han 25 poeng – i snitt 1,25 poeng per kamp. På Dalglish sine 18 kamper tok han 33 poeng – i snitt 1,83 poeng per kamp. De røde karret seg opp til en sjetteplass med 58 poeng.

Dalglish som hadde blitt ansatt på en midlertidig kontrakt, fikk en treårskontrakt i mai 2011. I februar 2012 ledet han Liverpool til deres første trofé på seks år da de slo Cardiff City på Wembley i finalen i ligacupen.

Dalglish var dog ikke mannen som klarte å gi Liverpool-supporterne det de ønsket denne gangen – ligatroféet. I 2011/12-sesongen endte de på en åttendeplass, og sommeren 2012 ble Dalglish erstattet av Brendan Rodgers.