Cardiff City hadde store forhåpninger foran sesongen – det har blitt en gedigen skuffelse

Liverpools motstander i FA-cupen drømte om opprykk. Når sesongen er halvspilt er realiteten ganske annerledes.

Cardiff City spilte én sesong i Premier League i 2018/19. Nedturene fulgte etter den dramatiske sesongen.

Dramatisk Premier League-sesong

Forrige gang Liverpool møtte Cardiff City, ble det relativt enkelt for Klopps menn over to Premier League-kamper. På Anfield i oktober 2018 vant hjemmelaget 4-1, og i møtet i Wales i april 2019 ble det 2-0-seier til Liverpool.

Cardiff City var et av de nyopprykkede lagene. Deres opphold i Premier League ble av det kortvarige slaget. Etter én sesong var det rett tilbake til Championship for Neil Warnock og hans mannskap. Warnock kalte sesongen for «hans beste år som manager» til tross for nedturen, da han mente klubben var på et mye bedre sted enn da han først kom til sør-Wales i 2016.

DOBBEL SEIER: Liverpool vant begge sine kamper mot Cardiff i 2018/19. Her feirer Gini Wijnaldum de rødes første mål i Wales i april 2019.

DOBBEL SEIER: Liverpool vant begge sine kamper mot Cardiff i 2018/19. Her feirer Gini Wijnaldum de rødes første mål i Wales i april 2019.

– Da jeg kom var dette en klubb i dårlig forfatning. Du så supporterne i kveld, klubben har nesten blir reformert og jeg er så stolt over at supporterne har vært som de har vært, jeg har aldri opplevd lignende tidligere i karrieren, sa Warnock etter tapet mot Crystal Palace som bekreftet nedrykket i mai 2019.

Det hadde vært en dramatisk sesong. Etter 23 runder hadde de bare scoret 19 mål og var desperate etter en målfarlig spiller som kunne hjelpe dem opp fra nedrykksplass.

I januarvinduet 2019 signerte the Bluebirds Emiliano Sala fra FC Nantes for 15 millioner pund. Det var klubbrekord, han skulle score målene de trengte for å løfte dem fra 18.plassen, men Sala kom aldri frem til Wales. Privatflyet han satt i forsvant fra flyradaren over den engelske kanal i halv ni-tiden en mørk mandagskveld, ca 20 kilometer nord for øya Guernsey. 7. februar ble Sala funnet omkommet etter flystyrten.

Forsvinningen, som senere ble et bekreftet dødsfall, gjorde at Warnock vurderte å pensjonere seg. På den første pressekonferansen etter flystyrten snakket han om det som var den «klart mest vanskelige uken i min karriere». Flere av Cardiff-spillerne hadde trengt rådgivning og hjelp.

– Jeg tenkte på det 24/7 forrige uke, svarte Warnock på spørsmål om hvorvidt han ønsket å fortsette som manager.

– Det er viktigere ting, ikke sant? Men jeg har en jobb å gjøre her og det har alltid vært en stor jobb. Den er dobbelt så stor nå og jeg trenger å vise lederskap og vise spillerne at jeg har kontroll. Vi må prøve å få til et nytt mirakel.

Noen måneder tidligere hadde Leicester-eier Vichai Srivaddhanaprabha sitt helikopter kræsjet utenfor King Power Stadium. Leicester sin neste kamp var mot nettopp Cardiff, og det var en emosjonell affære for begge lag.

POPULÆR: Neil Warnock var veldig populær i Cardiff City.

POPULÆR: Neil Warnock var veldig populær i Cardiff City.

I mai kom altså bekreftelsen på at Cardiff måtte tilbake til Championship.

Med nedrykket tok de en rekord – de ble det eneste laget som har spilt i mer enn én Premier League-sesong og rykket ned hver gang (det samme skjedde etter 2013/14).

Den 11. november 2019 var Warnock ferdig i klubben. Da lå Cardiff på en 14. plass i Championship. Neil Harris tok over, og Cardiff endte på en femteplass i ligaen og tapte playoff-semifinalen mot Fulham. I januar 2021 fikk Harris sparken og ble erstattet av Mick McCarthy. Etter 2020/21-sesongen hadde de falt til en åttendeplass.

Skuffende 2021/22-sesong

Forventningene var relativt høye før 2021/22-sesongen, til tross lite aktivitet på overgangsmarkedet på sommeren. Målet var en topp seks-plassering, og kaptein Sean Morrison spådde at klubben ville kjempe om opprykk. Cardiff City hadde jo tross alt Kieffer Moore i troppen. Spissen scoret 20 mål i 2020/21-sesongen.

Men fasit etter 27 spilte kamper er at de blå ligger helt nede på en 20. plass av 24 lag. Tre lag rykker ned til League One. I stedet for en kamp om opprykk, er det ikke usannsynlig at de kjemper en kamp mot nedrykk i mai. Moore har ikke vært like giftig foran mål som i forrige sesong, og har i tillegg blitt satt ut av spill flere ganger på grunn av Covid-19. På overgangsvinduets siste dag forsvant Moore til Championship-motstander Bournemouth.

Med sine fem mål på 24 kamper er Moore likevel Cardiffs toppscorer så langt denne sesongen. Samtidig har forsvaret lekket som en sil. De har en målforskjell på -17, og har sluppet inn 48 mål og bare scoret 31.

De startet sesongen med to seire og to uavgjort, før det virkelig skar seg. Mellom 28. august og 3. november vant de bare én ligakamp – og tapte ti. Det var deres dårligste periode siden 1930-tallet. Først i slutten av oktober, etter åtte tap på rad, fikk manager Mick McCarthy sparken. McCarthys siste kamp ble mot Middlesborough – ledet av populære Warnock og Tidligere Cardiff-stopper Sol Bamba. Middlesborough vant 2-0 og det ble kroken på døra for McCarthy.

Så hva har gått galt? Eier Vincent Tan sine forretninger ble hardt rammet av pandemien og Tan har hatt lite penger å spytte inn i Cardiff de siste to årene. Tan har i tillegg hatt flere rettssaker hengende over seg, blant annet angående Emiliano Sala. I stedet for å handle inn forsterkninger, har flere unggutter kommet inn i førstelaget, men alle har kanskje ikke vært klare for nivået.

LITT BEDRE: Det går litt bedre med Cardiff etter at Steve Morison  tok over jobben, men de er fortsatt ikke helt trygge fra nedrykk.

LITT BEDRE: Det går litt bedre med Cardiff etter at Steve Morison tok over jobben, men de er fortsatt ikke helt trygge fra nedrykk.

Steve Morison tok over managerjobben etter McCarthy og man fikk en liten oppsving med den tidligere spissen. Morison har fått jobben ut sesongen. I hans første kamp lå de under 3-0 mot Stoke da det gjensto 25 minutter. Kampen endte 3-3 og det ble endelig slutt på den voldsomme tapsrekka. Likevel har de ikke klart å forbedre seg mer enn én plass opp på tabellen.

Men de henger nok ikke helt med hodet. The Bluebirds har vunnet sine to siste kamper, mot henholdsvis Barnsley og Nottingham Forest.

Liverpool - Cardiff City spilles søndag kl. 13.00, og vises på V4 og Viaplay.