Dette er Calvin RamsayDen skotske vidundergutten som Jürgen Klopp har klokkertro på

Liverpool har en av de største og beste troppene i fotballens verden, men det forhindrer ikke Jürgen Klopp fra å opprettholde Liverpools link til skotske fotballspillere.

Liverpool holdt øye med tenåringstalentet Calvin Ramsay lenge før de kom til enighet med Aberdeen om en overgang. Men hvem er han egentlig, 2003-modellen som nå skal utfordre Trent Alexander-Arnold om høyrebackplassen i Liverpool?

18-åringen, som ble født den 31. juli 2003, gikk gradene i ungdomssystemet til Aberdeen, etter at han sluttet seg til kubben som niåring i 2012. Han spilte seg inn på førstelaget mot slutten av 2020/21-sesongen, da The Dons kom på fjerdeplass i den skotske toppdivisjonen.

Spiller på U21-landslaget

Ramsay har også gått gradene i det skotske landslagssystemet, hvor han har spilte sju kamper for U16-landslaget, tre for U17-landslaget, og så langt står bokført med tre kamper for U21-landslaget, under Scot Gemmills ledelse, allerede før han har fylt 19 år.

Tenåringen etablerte seg som Aberdeens førstevalg på høyrebacken, noe som førte til interesse fra klubber som Leeds, Leicester, Manhcester United, Newcastle og Tottenham, samt italienske Bologna, i tillegg til Liverpool.

Forsvarsspilleren fikk 39 kamper for Aberdeens førstelag, og noterte seg for en scoring og ni målgivende pasninger. Debuten kom i mars 2021, da han fikk et sent innhopp fra benken i et 1-0-tap for Dundee United. Høyrebacken spilte fem førstelagskamper til i alle turneringer i det som gjenstod av den sesongen, og fikk dermed sitt gjennombrudd på førstelaget.

Calvin Ramsay

Fullt navn: Calvin Williams Ramsay

Fødselsdato: 31. juli 2003

Fødested: Aberdeen, Skottland

Posisjon: Høyreback

Kamper/Mål:
Aberdeen 39/1
Skottland U21 3/0
Skottland U17 3/0
Skottland U16 8/0

Meritter:
SFWA Young Player of the Year 2021/22

33 kamper og ett mål 

I 2021/22 spilte han 33 kamper for rødtrøyene fra Aberdeen, og gjorde også sitt første mål for klubben i tillegg til hans mange målgivende pasninger. 

Ramsay fikk også smake på europacupfotball, da han debuterte i europacupsammenheng i en UEFA Europa Conference League-kvalifiseringskamp mot svenske Häcken i juli fjor. En kamp som Aberdeen vant hele 5-1. I den kampen noterte han seg for den målgivende pasningen til skottenes første mål. Han var senere i aksjon også mot Breidablik og Qarabag.

Aberdeen har lagt bak seg en tøff sesong i SPL, hvor de har kjempet i bunnen av tabellen. Ramsay har vært et av få lyspunkt i klubben denne sesongen, med noen oppsiktsvekkende prestasjoner der han har fått demonstrert sitt naturtalent. 

Ramsay er som Alexander-Arnold en offensiv høyreback. Han slår utmerkede pasninger og innlegg, og tar gjerne frispark og cornere. Han liker å utfordre sine motstandere, og kan tidvis minne mer om en ving enn en sideback. 

Kåret til årets unge spiller av journalistene

2003-modellen ble i april kåret til årets unge spiller i skotsk fotball av de skotske fotballjournalsitene. Et av hans store forbilder er nettopp Alexander-Arnold. 

– Etter min første fulle sesong med profesjonell fotball, synes jeg at jeg har gjort det bra. Jeg nyter det, og denne prisen er en bonus. Min far Graham har hjulpet meg mye, og det samme har spillere som Alexander-Arnold, Kyle Walker, og de andre toppspillerne. Jeg liker å se videoer av dem, og basere spillet mitt på dem, sa han nylig i et intervju med Daily Record

– Som back, det å se Trent og innleggene hans, de tekniske ferdighetene… Dersom jeg kan komme til det nivået hadde det vært en bonus. Som sentral midtbanespiller må du være teknisk god, og det er Alexander-Arnold. Han ble flyttet til høyrebacken, og er god både offensivt og defensivt. Dersom jeg kan bli halvparten av den spilleren som han er så ville jeg vært fornøyd, sier han.