Svarer på Murphys Keïta-kritikk:– Skjønner ikke hvordan det er mulig å si noe sånt

Naby Keïta har ikke spilt på sitt aller beste denne høsten, men Liverpool-supporterne bør likevel håpe på en januar-overgang, mener Bundesliga-ekspert.

11. jan 2018 kl 20.55 Arve Corneliussen

Tidligere denne uken sådde Danny Murphy, som har 249 kamper i helrødt, tvil om hvorvidt Naby Keïta virkelig er svaret Jürgen Klopp trenger sentralt på midtbanen i kjølvannet av Coutinho-overgangen.

– Jeg er ikke sikker på ham (Naby Keïta, journ. anm) fra det jeg har sett, sa Murphy i Sky Sports' studio gjengitt av Liverpool Echo, og fulgte opp:

– Han er åpenbart veldig atletisk, og har mange kvaliteter. Slik Jordan Henderson har – profesjonell, en god atlet og gjør jobben sin veldig, veldig bra. Men han er ikke kreativ nok dersom du skal kjempe om trofeer, sa midtbanespilleren, og etterlyste spillere som Gerrard, Alonso, Souness og Mascherano.

Petter Bø Tosterud, som kommenterte Bundesliga for Eurosport inntil kanalen mistet rettighetene, forstår lite av Murphys utspill.

– Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig å si noe sånt. Danny Murphy kan umulig ha sett mye av ham. Keïta er en spiller som begeistrer og er morsom å se på, slår Tosterud fast.

Dribler mest i Bundesliga

Eurosport-kommentatoren tilføyer at Keïta scorer høyt på en rekke offensive statistikker – deriblant antall driblinger.

Med 3,5 vellykkede forbipasseringer per kamp er guineaneren driblekongen i Bundesliga, viser Opta-tall. Til sammenligning er det bare Eden Hazard og Wilfried Zaha som dribler oftere enn ham i Premier League, mens Arthur Masuaku dribler like ofte.

– Keïta er en spiller som er veldig vanskelig å sammenligne med andre. Han er veldig kreativ, god med ball og flink til å sette fart fremover. Han setter lagkamerater i gode scoringsposisjoner, og kan fosse inn i 16-meteren og dundre til med flotte scoringer. I tillegg er han en god ballvinner. Han har det meste du har lyst til å å se i en midtbanespiller, sier Tosterud, og fortsetter:

– Han er en spiller med en veldig offensiv tankegang, som er morsom å se på og lett å like.

KOMPLETT:
KOMPLETT:  Petter Bø Tosterud mener det er vanskelig å peke på hva som er Naby Keïtas svakheter.

Slik har Keïtas høst vært

Forrige sesong scoret 22-åringen åtte mål og slo sju målgivende pasninger i Bundesliga. Denne sesongen er det bare blitt to fulltreffere og én målgivende pasning.

I tillegg har han pådratt seg tre røde kort, fordelt på ligaen, cupen og for landslaget. Da overgangsspekulasjonene stod på som verst i sommer, havnet han i klammeri med en lagkamerat på treningsfeltet.

Selv om tallene ikke er de samme, mener Tosterud røde supportere ikke har noen grunn til å uroe seg.

– Han var ikke helt på topp i starten, men jeg tror det kan ha sin forklaring med at det sikkert var tøft for ham med alt hysteriet i sommer. Utover i sesongen har han vist at den sesongen han hadde i fjor ikke var noe blaff – han ser fremdeles ut som en spiller på et veldig høyt nivå, forteller han.

– Spillet har nok vært litt svakere i år, men i fjor var han helt outstanding. Det RB Leipzig gjorde forrige sesong, ved å være et nyopprykket lag som spilte så fantastisk fin fotball, fikk folk til å gni seg i øynene – jeg vil ikke si Keïta er en dårligere spiller i år, men at du fikk en litt mer wow-effekt i fjor. Han er fremdeles en spiller på et ekstremt høyt nivå.

Tror på Keïta-overgang i januar

For tiden spekuleres det voldsomt i både tysk og britisk presse om at Keïta kan ta turen til Merseyside fem måneder tidligere enn forventet.

Ifølge James Pearce i Liverpool Echo er det planlagt samtaler om en avtale som vil gagne begge parter, mens Leipzig-trener Ralph Hassenhüttl utelukker at midtbanespilleren kan forlate klubben i løpet av januarvinduet.

– Det er vanskelig å tyde hva som blir utfallet av dette. RB Leipzig er som klubb alltid tydelig media på at det er dem som har makten, og de er beinharde når det gjelder salgspolitikken. Samtidig har Keïta sannsynligvis et ønske om å dra til Liverpool så fort som mulig, sier Tosterud, og fortsetter:

– Keïta har antageligvis et ønske om å dra til Liverpool så fort som mulig, og har gjerne ikke den samme respekten i spillergruppen som han hadde tidligere. Overgangen kan selvfølgelig skje, selv om klubben benekter det.

– Det kan være et forhandlingsutspill fra Leipzig for å tyne enda mer penger ut av en avtale for en spiller som allerede er solgt. Jeg tror det kan være muligheter, men det drar sikkert ut til Deadline Day før man får en endelig avklaring, spår han.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]