Slik skal forsvarsspillet strammes opp

Liverpool-manageren har gått nøye gjennom de defensive feilene mot West Bromwich.

29. jan 2018 kl 18.42 Marius Rabben

Etter at de røde ble det første laget som slo Manchester City i ligaen denne sesongen, har Liverpool tapt for Premier Leagues to bunnlag.

Mot Swansea borte kom kampens eneste mål på dødball, mens West Bromwich faktisk scoret fire ganger, inkludert én annullert for offside, i FA-cupen på Anfield lørdag kveld.

Kaotisk forsvarsspill eller rene tilfeldigheter og uflaks? Jürgen Klopp forteller at det er et sammensatt problem, og at hele laget – ikke enkeltspillere – må ta på seg skylda.

OPPGITT:
OPPGITT:  Manageren har vært klar på det som ble vist mot Swansea og West Bromwich ikke er godt nok.

– Scoringen i Swansea-kampen? Sånt skjer i fotballen. Det er ikke kaotisk forsvarsspill, det er heller god holdning. Ja, vi kunne gjort det bedre, men dette er normalt når du involverer en ny spiller i slike situasjoner, sier han til pressen på Melwood.

Tyskeren sikter til at det var Virgil van Dijk, som – etter å ha forårsaket to hjørnespark på rappen – klarerte ballen ned til målscorer Alfie Mawson, i en luftduell der flere spillere fra begge lag var involvert.

– Jeg mener det er logisk at Virgil går frem i disse situasjonene med headinger, så hvis han reagerer på en måte, må det finstemmes (med de andre spillerne), forklarer Klopp, og mener rekordsigneringen må få tid til å komme inn i rytmen og lære lagets taktiske avgjørelser.

Enda verre var det mot West Bromwich, da Jay Rodriguez satte inn 1–1 og 1–2 kort tid etter Roberto Firminos ledermål, og Joël Matip var uheldig og snublet inn 1–3 rett før pause, etter skudd av Craig Dawson.

– Viste hvor vi kunne forsvart oss bedre

I likhet med grepene som ble gjort etter tunge 1–4 mot Tottenham i oktober, har spillerne nå blitt instruert på et analysemøte etter FA-cupexiten.

– Vi har sett scoringene om igjen i dette rommet, og da vi pratet om forsvarsspillet, snakket vi ikke om midtstopperne eller den bakre linja i disse situasjonene, sier Klopp.

– De er alltid involverte, for de bør alltid være i nærheten når noen scorer, men jeg viste gutta hvor vi burde ha forsvart oss, hvor vi kunne ha reagert mye bedre.

SNUDDE KAMPEN:
SNUDDE KAMPEN:  Rodriguez utnyttet Liverpools feil og sendte West Bromwich i føringen med to fulltreffere foran The Kop etter Firminos tidlige ledermål.

Og det var veldig tydelig, ifølge manageren. Han sier at Liverpool enkelt kunne unngått den første scoringen dersom laget hadde stått i en bedre stilling og fulgt løpet.

– Vi mister ham under oppbyggingen deres, med de siste pasningene, som ender med at Rodriguez har fri bane inn i boksen, slår Klopp fast.

Krever og tror på bedring

– Ved den andre scoringen forsøker Trent å stoppe innlegget, Joël er i rommet hvor han må være med en mann, så er det en åpning der, og den åpningen bør fylles av en annen spiller ettersom Virgil markerer en annen.

– Vi fylte ikke opp fordi et sekund tidligere hoppet Emre inn i en situasjon på midtbanen hvor han ønsker å vinne duellen, men taper, og Gini kommer ikke inn, Alberto er ikke nærme nok, og begge vingene er ikke engang involvert. Så det var mye som skjedde, og det er sånn forsvarsspill faktisk foregår.

Klopp forklarer at så fort spillerne finner tilbake til den kollektive tankegangen om at «alle – virkelig alle sammen – er ansvarlig for disse tingene», så kommer laget til å forsvare seg mye bedre igjen.

– Det er derfor vi viste dette til guttene. Det handlet ikke om at jeg skyldte på én spiller, det handlet om å vise hva som faktisk skjedde, fortsetter Klopp.

– Spillerne vil nok ikke se tilbake på en kamp som denne, de forsøker å glemme det, og denne gangen ville jeg ikke gi dem muligheten til å gjøre det. Nå er vi nødt til å gjøre det bedre.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]