Syv spillere nominert til Ballon d'Or

Liverpool har nesten et helt lag med på ønskelisten over spillere som er med i kampen om å vinne årets Ballon d'Or.

21. okt 2019 kl 18.07 Odd Sindre Tonning

Den 30-mann lange ønskelisten til Ballon d'Or har blitt offentliggjort, og Liverpool stiller sterkt med hele syv nominerte spillere. Sadio Mané, Alisson Becker, Gini Wijnaldum, Roberto Firmino, Virgil van Dijk, Mohamed Salah og Trent Alexander-Arnold er alle med i kampen om å vinne gullballen. Prisen blir delt ut 2. desember.

Wengers favoritt

Dermed har den tidligere Arsenal-manageren Arsene Wenger fått sin favoritt-kandidat med på den 30-mann lange ønskelisten til å vinne Ballon d'Or, etter at han tidligere har pekt ut Mané som sin forhåndsfavoritt.

– Mané var den enestående kandidaten da de vant Champions League. Han er en kriger, og han er effektiv. Han er ikke redd for noen. For øyeblikket fortjener han mye ære, sa Wenger til BeIN Sports når han ble spurt om hvem han mener fortjener å vinne prisen.

I tillegg til å vinne Champions League med Liverpool forrige sesong, var han også med på å nå finalen av Afrikamesterskapet med Senegal, hvor de ble slått av Algerie. Han var, naturligvis, også en del av Liverpool-laget som endte på andreplass i Premier League forrige sesong.

Denne sesongen står han med fem scoringer og to målgivende pasninger på de første ni kampene i Premier League, mens han i fjor delte toppscorertittelen i ligaen med Mohamed Salah og Pierre-Emerick Aubameyang, etter å ha scoret 22 ganger.

Trent også med i kampen

I den andre runden med fem nominerte ble også Trent Alexander-Arnold nominert til den prestisjetunge prisen. Dermed kan han potensielt bli den første engelskmannen til å vinne prisen siden Michael Owen gjorde det som Liverpool-spiller i 2001.

Alexander-Arnold har hatt en fantastisk sesong for Liverpool og ble nylig inkludert i Guinnes Rekordbok etter rekordsesongen han hadde i 2018/19, da han ble forsvareren som har sørget for flest målgivende pasninger i løpet av en Premier League-sesong, noensinne.

Bare i kalenderåret 2019 leverte scouseren 16 målgivende pasninger i alle konkurranser.

Han var også en sentral brikke for Liverpool når de løftet sitt sjette Champions League-trofé etter å ha slått Tottenham i Madrid.

Alisson er den tredje røde nominerte

I den tredje puljen av nominerte som har blitt offentliggjort har Liverpool enda en representant som kjemper om å kunne løfte gullballen over hodet 2. desember - Alisson Becker.

Foran forrige sesong var han den store signeringen Liverpool gjorde, og for en signering det viste seg å bli. Gjennom fjorårets sesong vant han gullhansken i Premier League, med 21 clean sheets, og i Champions League for Liverpool, samt i Copa America for Brasil.

I tillegg til Champions League-triumfen var Alisson også med på å løfte Copa America-troféet med Brasil i sommer.

Alisson er en av tre målvakter som er nominert til prisen, sammen med Hugo Lloris og Marc-Andre ter Stegen.

Wijnaldum er nominert

Nederlandske Gerginio Wijnaldum har også blitt nominert til prisen som blir delt ut av det franske magasinet France Football.

Wijnaldum har hatt et strålende år, og har spilt seg inn på en svært god Liverpool-midtbane det siste året. I tillegg til dette har han også vist storform for det nederlandske landslaget den siste tiden, etter at han har scoret fire mål på de siste fire kampene han har spilt i den nederlandske landslagstrøyen.

Blant høydepunktene fra det siste kalenderåret var nok Champions League-eventyret spesielt for nederlenderen, som scoret to av de fire målene i det utrolige comebacket mot Barcelona i semifinalen av Champions League.

Blant favorittene

I den fjerde puljen med nominerte dukket endelig navnet på Liverpools stopperkjempe, Virgil van Dijk opp. Han har, sammen med Lionel Messi og Cristiano Ronaldo blitt utpekt av bookmakere som favoritt til å vinne kåringen.

Nederlenderen har vært en bauta i den bakre rekken til Liverpool, og var enorm for Liverpool gjennom fjorårssesongen. Den nye, spennende statistikken som har dukket opp dette kalenderåret har vært hvor mange spillere som har klart å drible seg forbi den høyreiste stopperen. Det er det ikke mange som kan skryte av at de har gjort.

Den tidligere Barcelona-stjernen, Carles Puyol er blant de som mener van Dijk fortjener den hederen han får:

– Van Dijk er en av de beste spillerne i verden. Han er en komplett forsvarer, alltid rolig og en fantastisk spiller. Rampelyset beveger seg som oftest over på spisser, så det er godt å se at en forsvarer for velfortjent oppmerksomhet, har Puyol tidligere sagt.

Forrige sesong ble han kåret til den beste spilleren i Premier League, og i august fikk han også prisen som UEFA Best Player of the Year. Nå kan han krone et fantastisk kalenderår med å vinne Ballon d'Or.

Den brasilianske magikeren

Den sjette Liverpool-spilleren som ble nominert til denne prisen var Roberto Firmino. Den brasilianske magikeren vant, i likhet med Alisson, både Champions League og Copa America i 2019.

Firmino har med sine tekniske detaljer og gode blikk blitt en stor yndling blant fansen på the Kop, og var gjennom kalenderåret 2019 involvert i 20 scoringer for Liverpool.

Brasilianeren scoret 12 ganger, og serverte til mål ved 7 anledninger gjennom den historiske Premier League-sesongen 2018/19. I tillegg til dette stod han for fire scoringer og en målgivende pasning da Liverpool gikk hele veien i Champions League.

Den egyptiske kongen

Den siste Liverpool-spilleren som har blitt nominert til prisen Ballon d'Or er hurtigtoget Mohamed Salah. Etter å ha skutt Liverpool til en andreplass i Premier League, med sine 22 scoringer, ble han, sammen med Mané og Aubameyang kåret til ligaens toppscorer forrige sesong.

Og årets sesongstart har vært enda bedre for egypteren. På de åtte kampene han har spilt så langt i 2019/20-sesongen står han med syv målpoeng - fire scoringer og tre målgivende pasninger. I alle turneringer har han på sesongens ti første kamper scoret ytterligere to mål.

Dermed er Liverpool den klubben som har desidert flest spillere som er nominert til denne prisen, med sine syv mann. Bak dem følger Manchester City (5) og Barcelona (4), etterfulgt av Tottenham, Ajax, Arsenal, PSG, Juventus og Real Madrid som alle har to spillere som er nominert.

Premier League er også ligaen med flest nominerte spillere, mye takket være Liverpool og Manchester City. Halvparten av spillerne som er igjen i kåringen spiller til daglig på balløya, mens La Liga har syv representanter, og Serie A har tre.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]