Avgjørende uke for hva som skjer med Premier League

Avstemninger om trening, nøytrale baner og hvordan sesongen skal avgjøres - om den må avsluttes.

18. mai 2020 kl 10.10 Arve Vassbotten

Denne uken kan bli svært avgjørende for når, og eventuelt om, Premier League kan komme i gang med spill igjen.

Mandag 11.30 holdes det første videomøtet der det blant annet blir avgjort om spillerne kan komme tilbake i trening denne uken. Det omtales som fase 1 av «Project Restart».

Hvis klubbene stemmer for oppstart med trening i små grupper og uten kontakt mandag, er det et viktig ledd for å kunne starte opp igjen med kamper fra 19. juni. 

Da kan Liverpool være tilbake på Melwood allerede fra tirsdagen av. 

Erfaringen fra oppstarten i Tyskland vil det også blir orientert om på mandag.

Avstemning om nøytrale baner

Om treningsoppstarten avgjøres på mandag, kan det bli en ny avstemning på fredag om nøytrale baner.

Datoen for avstemningen om nøytrale baner er ikke endelig fastsatt, men ifølge Telegraph så ønsker man nå å få opp farten på prosessen spesielt nå som Bundesliga er i gang igjen. 

Håpet er å få overbevist blant annet Watford og Chelsea. Klubbene som er fjerde sist og på fjerdeplass på tabellen akkurat nå, har mest å tape på at sesongen gjenopptas, skriver avisen.

14 av 20 klubber må stemme for forslagene, men det er håp om at langt flere klubber enn det vil stemme for å starte opp igjen med trening nå. 

Siden torsdag har de fleste Premier League-klubbene blitt testet for koronaviruset. Det har ikke kommet frem når Liverpool har gjort det, men det vil ta 24 timer fra testen er tatt til klubblegene får resultatet, så det må ha blitt gjort før mandag dersom klubbene vil trene igjen allerede fra tirsdag.

Trenger 21 dager med full trening

I utgangspunktet var planen i «Project Restart» at kampene skulle i gang igjen 12. juni, men i forrige uke ba både spillere og managere om bedre tid til å trene seg opp.

For hvis avstemningen mandag gjør at spillerne kan begynne trening igjen denne uka, så blir det i små grupper og uten kontakt, og spillerne trenger noen uker med full trening med kontakt før det er forsvarlig å spille igjen.

Fase 1 med trening uten kontakt kan vare i en til to uker, før fase to med full kontakt kan begynne. Det er ønske om å kunne trene for fullt i 21 dager før sesongen gjenopptas.

Hvordan treningsprotokollene vil bli når det returnerer til full kontakt er noe myndighetene nå jobber med retningslinjer for, og de kan også komme tidlig denne uken. Premier League skal også være klare på at de kan komme raskere til fase 2 om myndighetene godkjenner dette.

Hva skjer om sesongen stoppes?

Et annet tema som skal tas opp på mandagens møte, og så sannsynligvis stemmes over fredag eller tirsdag 26. mai, er hva som vil skje dersom sesongen ikke kan fullføres.

At sesongen blir strøket er ikke et alternativ. English Football League (EFL) hadde sitt møte på fredag, og anbefalte at League Two skulle avgjøres med at det blir regnet ut poeng per kamp.

Hvilken modell som er foretrukket blant Premier League-klubbene er uklart.

Dersom tabellen avsluttes som den er, vil det bety at Norwich, Aston Villa og Bournemouth rykker ned. Det samme vil skje dersom en regner ut med poeng per kamp.

Det er også blitt foreslått en variant der hjemmekamper veies tyngre enn bortekamper. Da vil West Ham rykker ned, mens Bournemouth beholder plassen.

Ifølge The Times må denne avgjørelsen tas før sesongen starter opp igjen, i tilfelle den må avbrytes på nytt.

Det skal også være et alternativ med å bruke datamodeller for å spå hvordan kommende kamper vil gå basert blant annet på form, men det er et langt mer kontroversielt forslag.

Selv om ikke sesongen skulle bli ferdigspilt, vil Liverpool bli kronet som mestere uansett hvilken modell som i så fall velges. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]