Belastningen blir mer og mer brutal. Nå kreves det mer hvile for spillerne

Internasjonal spillerforening sier at nok er nok.

5. okt 2021 kl 12.44Jens Bessesen

Den internasjonale spillerforeningen FIFPRO krever obligatoriske hvileperioder for spillere som har vært gjennom hard kampbelastning. Tallene viser at mange av toppspillerne nå er i såkalt kritisk sone i mer enn to tredjedeler av minuttene de er på banen, og dermed har større risiko for å pådra seg skader eller bli utbrent og få en forkortet karriere. 

Man er i kritisk sone dersom man spiller mer enn 45 minutter i to kamper der det er mindre enn fem dager mellom dem. I en fotballkalender der det spilles to kamper i uken er det altså ikke overraskende at spillere ofte befinner seg i kritisk sone. 

FIFPRO foreslår nå at en spiller må stå over en kamp dersom spilleren har spilt tre kamper innenfor kritisk sone. Det skriver Sky Sports.

– Må være øverst på agendaen

For en Premier League-spiller kan dette være snakk om å miste mellom to og åtte kamper inkludert landskamper innenfor dagens terminliste.

– Tallene viser at vi må minske presset på spillerne i toppen, og rapporten vår viser hvorfor vi må sette inn tiltak for å beskytte spillerne, sier FIFPROs generalsekretær Jonas Baer-Hoffmann.

– Dette må være øverst på agendaen hver gang vi diskuterer utviklingen av fotballkalenderen. Vi må prioritere helsen og prestasjonene til spillerne, sier han.

Han tror ikke endringsforslaget vil føre til at de beste spillerne vil stå i fare miste de viktigste kampene. 

– Det er mye mindre problematisk å gjøre det på denne måten enn å vente på at muskelskadene skal komme, og at spilleren skal bli skadet i seks uker. Det fører til slutt til at turneringen og supporteropplevelsen lider.

Skylder på FIFA og UEFA

Baer-Hoffmann mener at de beste lagene, som har spillertropper bestående av 25 spillere, bør ha god nok bredde i stallen til å klare å rotere nok så man ikke risikerer at toppspillerne mister viktige kamper. 

FIFPRO mener det er FIFA og UEFA som har skylden i at fotballkalenderen bare blir mer og mer tettpakket. For eksempel har UEFA bestemt at det nye Champions League-formatet vil medføre flere kamper fra og med 2023/24-sesongen. 

FIFA har på sin side foreslått å gjennomføre VM annethvert år, og samtidig har de åpnet for å øke fra to til tre kamper per landslagssamling. Det kan føre til at Alisson og Fabinho må stå over Liverpools neste ligakamp mot Watford.

FIFPRO er også kritisk til hvor mye spillerne må reise, og de har støttet et forslag om å redusere antall landslagssamlinger for heller å spille flere kamper per samling.