FIFA kan gå med på et VM-kompromiss

FIFAs planer om VM annethvert truer med å kaste fotballverden ut i en borgerkrig, men nå kan det gå mot en kompromiss-løsning.

17. okt 2021 kl 23.13Einar Kvande

The Times melder at FIFA virker å være klare for å inngå en kompromiss-løsning når det gjelder de kontroversielle planene om å holde fotball-VM annethvert år. Isteden for et VM kan det bli en ny internasjonal sommerturnering.

FIFAs visepresident, Victor Montagliani, forsøker å finne et kompromiss for å unngå at de store nasjonene i Europa og Sør-Amerika boikotter et VM-sluttspill annethvert år. 

Det skal stemmes over forslaget i desember, og dersom det kommer så langt kan det splitte fotballverden fullstendig, mener Martyn Ziegler i The Times.

Montagliani samarbeider nå med UEFA-president Aleksander Ceferin, som i september sa at Europa og Sør-Amerika ville boikotte et VM-sluttspill annethvert år. FIFA har allerede gitt opp en internasjonal turnering, nemlig Confederations Cup, som ble spilt som et prøve-VM ett år i forkant av VM. 

En global Nations League er et alternativ

Et alternativ til VM annethvert år skal være en global Nations League. En turnering som ligner på den UEFA organiserer i Europa, men som involverer lag fra hele verden. Et annet forslag er en turnering som er mindre enn et VM, men som har en kvalifisering i forkant. Verdensmesterskapet utvides til 48 lag fra 2026.

En annen sak som diskuteres heftig blant de store fotballorganisasjonene er klubb-VM, som FIFA-president Gianni Infantino har forsøkt å utvide til 24 lag, som en global versjon av Champions League. Men også her støtte FIFA på motstand fra UEFA. Et kompromiss der FIFA går bort fra sine planer om VM annethvert år kan medføre at UEFA må gå med på et kompromiss når det gjelder klubb-VM.