Klubbene raser mot Premier League etter oppkjøpet av Newcastle

De 19 andre Premier League-klubbene krever hastemøte.

9. okt 2021 kl 13.32Jens Bessesen

Torsdag ble det bekreftet at Newcastle United er solgt til et konsortium fra Saudi-Arabia. Nå eier Saudi-Arabias Public Investment Fund (PIF) 80 prosent av klubben, men Premier League hevder de har fått de nødvendige forsikringene om at det ikke er kongedømmet Saudi-Arabia som vil kontrollere Newcastle United Football Club.

I etterkant av kunngjøringen har imidlertid ligaen fått 19 sinte klubber på nakken. De 19 øvrige klubbene i Premier League har en rekke klager å komme med, og de har bedt om et hastemøte allerede neste uke, skriver The Guardian.

For sent

De 19 andre klubbene skal være samlet i sin motstand mot oppkjøpet, og de krever mer informasjon rundt Premier Leagues avgjørelse om plutselig å godkjenne de nye eierne. Klubbene er dessuten svært misfornøyd med at de ikke fikk beskjed før oppkjøpet var et faktum.

«Kravet om et hastemøte er ikke et forsøk på å stanse oppkjøpet, for det er for sent, men heller for å gjøre det klart hva de synes om situasjonen», skriver avisen.

Klubbene mener merkevaren Premier League kan bli skadet av at PIF eier 80 prosent av klubben, men enkelte klubbeiere skal nok passe seg for ikke å bli beskyldt for dobbeltmoral i denne sammenhengen.

Det de skal være mest skuffet over er at de ikke fikk noe informasjon av Premier League-direktør Richard Masters og styreleder Gary Hoffman i forkant. Helt siden mars 2020 har det vært snakk om oppkjøpet, men saudiaraberne trakk seg unna etter fire måneder fordi de ikke regnet med å innfri kravene som settes til eiere av Premier League-klubber.

Var ikke på agendaen

Det har åpenbart endret seg den siste tiden, men uten at de 19 andre klubbene har fått beskjed om det. Så sent som for to uker siden møttes de til et regelmessig møte mellom klubbene, uten av oppkjøpet var på agendaen. 

I stedet måtte de få vite om oppkjøpet gjennom medieoppslag på onsdag, og en påfølgende epost fra Premier League som bekreftet nyheten torsdag ettermiddag.

Newcastle regnes nå for å være fotballklubben som har de rikeste eierne i verden, og allerede har spekulasjonene begynt om hvem de skal styrke spillerstallen med i januar.

Den engelske supporterforeningen skriver følgende i en uttalelse om oppkjøpet: 

«Til syvende og sist har supportere blitt satt i en umulig posisjon, der milliardærer selger klubber til hverandre uten at fansen har noe de skulle ha sagt. Klubber på toppnivå har blitt leketøyene til enkeltpersoner eller regimer med sjokkerende rulleblad når det kommer til menneskerettigheter», skriver de.