Mener Liverpools nummer 9 er i ferd med å gå ut på dato

Journalisten som følger Liverpool tettest med knusende dom over Roberto Firmino.

22. feb 2021 kl 09.19Einar KvandeEinarKvande

Det første tapet for Everton på Anfield siden 1999 har ført til en kraftig selvransakelse i den røde delen av Liverpool. En av dem som nå tar bladet fra munnen er James Pearce i The Athletic. Han mener at Liverpool må kjøpe en ny nummer 9.

«Vi må snakke om Roberto Firmino. Det er ikke meningen å gjøre brasilianeren til syndebukk og ansvarlig for alt som har gått galt for Liverpool denne sesongen. Det er et kollektivt rot som alle kunne se etter at støvet hadde lagt seg på Anfield lørdag», skriver Pearce.

Han peker blant annet på skademarerittet som bare fortsatte, hvor Jordan Hendersons lyskeskade bare er den siste trøkken som Liverpool har fått, og som har ført til at ryggraden er blitt helt borte i Jürgen Klopps mannskap.

Liverpool har benyttet hele 18 ulike midtstopperpar siden september. De røde vant Champions League og Premier League med enten Joel Matip, Joe Gomez eller Virgil van Dijk i midtforsvaret, og Henderson og Fabinho på midtbanen. Alle er nå ute med skader.

Men Pearce mener at Klopps problemer stikker enda dypere enn bare spillerne som er utligjengelige, og peker på den en gang så giftige angrepsrekka som nå virker forholdsvis tannløs. Han trekker frem Firminos formsvikt som spesielt bekymringsfull.

«Vi har sett noen sporadiske glimt av hans talent denne sesongen. De målgivende pasningene til Mohamed Salah i tapene mot Manchester United og Leicester, scoringer både på hjemme- og bortebane mot Tottenham, og rollen han spilte i nedsablingen av Crystal Palace i desember.»

«Men innflytelsen til Liverpools nummer ni har blitt svakere og svakere, og man kan ikke ignorere at han bare har gjort seks mål på 35 kamper denne sesongen. Han har bare scoret ett mål på sine 14 siste kamper.»

Ingen mål på tolv kamper mot naboen

Firmino har aldri scoret i et Merseyside-derby, og var aldri i nærheten av å gjøre det i sin tolvte kamp mot den blå naboen heller. 

«Da han fikk første omgangs største sjanse, bestemte han seg for å ta en ekstra touch, og dermed fikk Michael Keane en tå på ballen», konstaterer Pearce.

I andre omgang noterte Pearce kun en tam avslutning som nesten ikke trillet frem til Jordan Pickford, samt en vill avslutning høyt opp på The Kop.

I 2017/18 gjorde Firmino 27 mål for Liverpool. I sesongene som fulgte gikk tallene ned til først 16 og så tolv. 

«Klopp og The Kop har alltid tatt Firmino i forsvar når han har blitt kritisert for scoringsraten. Hans bidrag til laget totalt sett er blitt vektlagt. Måten han leder presset på. Måten han skaper rom som andre kan utnytte.»

– Bobby spiller tolv ulike instrumenter i vårt orkester, og er veldig viktig for rytmen, uttalte Klopp tidligere denne sesongen.

Men Pearce mener at lagets motor, som Klopp kaller ham, nå viser tegn til å fuske. Han hadde bare 54 ballberøringer mot Everton. Minst av alle utespillerne til Liverpool som spilte hele kampen. Han vant bare åtte av 14 dueller, vant ballen fire ganger, men mistet den ni ganger.

Jota vil snart være tilbake

Firminos plass på laget var gjenstand for debatt da Diogo Jota kom til klubben, og scoret på bestilling før han ble skadet. Portugiseren vil komme tilbake fra sin langvarige kneskade i løpet av de kommende ukene.

«Mangelen på tørt krutt i Jotas fravær har vært alarmerende», mener Pearce.

Liverpool har ikke scoret i åpent spill på Anfield siden Sadio Mané satte en pasning fra Joel Matip i mål mot West Bromwich den 27. desember. De har spilt 528 minutter på hjemmebane siden den gang. Det er nesten ni timer med fotball. Og kun Mohamed Salah på straffespark mot Manchester City har satt ballen i mål i løpet av all denne tiden.

Everton vant altså på Anfield for første gang på 22 år, og Liverpool har nå tapt fire strake hjemmekamper for første gang siden 1923.

Pearce mener dette i all hovedsak skyldes manglende kreativitet. Liverpool hadde ballen i 72 prosent av tiden, men hadde lite gjennombruddskraft. De røde skapte bare tre reelle sjanser i løpet av 95 minutter. Firmino i første omgang, og så Mané og Salah etter pause.

«Det som ble servert fra midtbanen var ikke godt nok, men det var heller ikke bevegelsene foran midtbanen», slår Pearce fast.

Til Firminos forsvar påpeker Athletic-journalisten at brasilianeren må være sliten. Han blir 30 år i oktober, og har spilt samtlige kamper i Premier League og Champions League denne sesongen. Totalt har han spilt 279 kamper for Liverpool på fem og et halvt år, og i tillegg kommer landskamper. 

«Problemet har vært at det ikke har vært noen anledninger til å hvile ham på grunn av skaden til Jota og mangelen på andre alternativer. Rhian Brewster ble solgt til Sheffield United, mens Klopp lot Takumi Minamino gå på lån til Southampton. Det var ganske betegnende at selv om Firmino slet på lørdag så ble Divock Origi holdt på benken til etter at kampen var avgjort. Origis eneste mål for Liverpool i løpet av de sju siste månedene kom mot Lincoln City.»

Pearce mener at Origi må bli solgt i sommer, og at Liverpool da må kjøpe en spiss. 

«Om det er for å erstatte Firmino, eller for å kunne hvile ham oftere, så må Liverpool kjøpe en ny nummer 9», avslutter Pearce.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]