– Vi er ikke roboter som kan yte 200 prosent hele tiden

Xherdan Shaqiri er inneforstått med at et tap mot Manchester City i dag kan bety kroken på døra for Liverpools tittelsjanser.

7. feb 2021 kl 12.42Einar Kvande

Manchester City er i kjempeform, og store favoritter til å vinne Premier League, foran kampen mot et Liverpool-lag som har tapt sine to siste hjemmekamper. 

Etter gode bortekamper mot Tottenham og West Ham ble hjemmekampen mot Brighton onsdag en gedigen nedtur, og en som har variert i prestasjonene i takt med lagets opp- og nedturer i disse kampene er Xherdan Shaqiri. Fra en utrolig assist mot West Ham, til nærmest å være usynlig mot Brighton.

– Noen ganger gjør du ting folk ikke forventer, sier Shaqiri til Daily Mail om superassisten til Mohamed Salah mot The Hammers.

– Jeg kjente at det ble perfekt da jeg slo pasningen. Hadde jeg tatt en touch eller to til ville forsvareren rukket tilbake, og keeperen trodde heller ikke jeg kom til å slå pasningen på første touch.

– Det er slikt du bare tenker i brøkdelen av et sekund. Jeg bestemte meg for å slå pasningen på første touch, og timingen var perfekt. Det er ikke enkelt å gjøre det, men vi er kapable til å gjøre det.

Skadeplaget

Det er ingen hemmelighet at Shaqiri har fått mindre spilletid i Liverpool enn han hadde ønsket seg. Han har vært skadeplaget, noe som også har preget Liverpool-karrieren til sveitseren. Men i de siste kampene har han vært inne i varmen. Kanskje får han en ny sjanse fra start i dag. Da skal han forsøke å forhindre at Liverpool taper tre ligakamper på rad på hjemmebane for første gang siden september 1963. 

Liverpool har ikke scoret i noen av sine tre siste hjemmekamper i Premier League. De røde har aldri spilt fire hjemmekamper på rad i ligaen uten å score. Noe av forklaringen på den ustabile formen er at laget har hatt over dobbelt så mange skader som forrige sesong. Daily Mail har funnet ut at Liverpool hadde 14 skader frem til serierunde 21 i fjor, mot 29 denne sesongen.

– Dersom noen er skadet eller ute av laget av andre grunner, får du sjansen til å utgjøre en forskjell, sier Shaqiri filosofisk.

– Jeg vet hva jeg kan gjøre, og hva jeg kan bringe til laget. Laget kjenner også mine kvaliteter. Det er viktig for meg at vi er gode sammen, at vi har en god tone i garderoben og at vi er et godt lag.

– Jeg er en lagspiller, og jeg liker å gjøre alt som står i min makt for dette laget. Jeg har masse erfaring, og er bare glad for å hjelpe andre spillere, sier den sveitsiske landslgsspilleren.

Etter å ha vært strålende mot West Ham var han nærmest usynlig mot Brighton. Det var han ikke alene om. Ingen av Liverpool-spillerne kunne forlate Anfield med hevet hode den kvelden, med unntak av reservekeeper Caoimhin Kelleher.

– Vi er normale mennesker, som har våre opp- og nedturer. Det er normalt. Vi er ikke roboter som kan yte 200 prosent hele tiden. Lagene i Premier League er gode, selv de mindre klubbene har gode lag og er vanskelige å spille mot. Samtidig er det ikke alltid topplagene spiller bra heller. Det er ikke bare vi som har det slik.

En spesiell sesong

Liverpool er foran møtet med City nede på fjerdeplass, sju poeng bak ligalederen. De røde er allerede 25 poeng bak skjemaet de holdt da de vant Premier League forrige sesong.

– Vi har kanskje hatt noen kamper der vi ikke har vært så gode. Men mange av topplagene har ikke vært i toppform hele sesongen, og vi er fortsatt med i tetsjiktet, blant de 3-4 beste lagene, så vi kan ikke si det er så dårlig heller. Jeg ser dette annerledes enn folk på utsiden.

– Vi er ett av de beste lagene i Premier League og i verden. Vi er vanlige mennesker, ikke roboter, så vi har svake øyeblikk av og til, hvor vi ikke er så gode, og andre lag blir bedre hele tiden, så dette er normalt i livet.

– Vi spiller i den beste ligaen i verden, og denne sesongen har vi sett at alle kan slå alle. Det blir en interessant sesong fremover. Kampen om ligatittelen er fortsatt åpen. Det blir en spesiell sesong på den måten.

– Jeg er veldig stolt over det jeg har oppnådd i min karriere. Jeg er fortsatt bare 29 år gammel. Jeg kan fortsatt bli bedre. 

Shaqiri spilte en kort periode under Pep Guardiolas ledelse i Bayern München.

– Guardiola er en av de beste trenerne i verden, i det arbeidet han legger ned ute på treningsfeltet. Jeg likte å spille og trene under hans ledelse, for han hadde en helt sprø tilnærming til fotball, og det er ikke mange trenere som har disse spesielle egenskapene.

– Han vet eksakt hva laget trenger. Han ønsker å terpe på detaljer. Derfor er han så suksessfull. Hver eneste detalj, både på trening og i kamper, ønsker han å gjøre perfekt. Han vet umiddelbart når han må gjøre bytter for at laget skal bli bedre.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]