– Jeg har ikke fått besøke familien min på 5-6 måneder

Xherdan Shaqiri om livet som fotballspiller under en pandemi.

18. mar 2021 kl 13.27Einar Kvande

Xherdan Shaqiri har opplevd det meste en fotballspiller kan oppleve i løpet av en lang og sukessfull karriere. Han har scoret mål for sju forskjellige mesterlag i løpet av sin karriere. Han er ikke den mestvinnende spilleren i Liverpools tropp, det er det Thiago Alcantara som kan skryte av, men sveitseren er den spilleren som har vunnet titler i flest forskjellige land. Men Shaqiri har også opplevd nedrykk, og nå opplever han å være fotballspiller under en pandemi.

– Vi er bare mennesker, men vi forsøker å beholde roen. Jeg har ikke fått besøke familien min på 5-6 måneder nå. Det har ikke vært enkelt for meg, da jeg står dem svært nær. Jeg gleder meg til jeg får se dem igjen. Forhåpentligvis blir alt bedre snart, sier Shaqiri i et intervju med Sky Sports.

Pandemien er bare en av vanskelighetene Liverpool-spillerne har støtt på denne sesongen. Personlige tragedier har rammet spillere og stab, skader har forrykket balansen i laget, og uten fans på tribunene er Anfield bare et tomt skal.

– Alle vet hvordan våre fans driver oss fremover. Alle vet hvor ofte vi har klart å kommet tilbake etter å ha blitt liggende under, takket være fansen. Det finnes en rekke eksempler på det. Selvsagt savner vi dem. 

– Det er blitt enklere for de mindre lagene å komme til Anfield, nå som vi ikke har fans på tribunene. De føler ikke noe press. Det ser du i mange kamper. De mindre lagene har en større sjanse til å få et godt resultat.

– Vi har ikke prestert slik vi ønsket de siste månedene, slår Shaqiri fast.

Har ikke gitt opp håpet om en topp fire-plassering

De regjerende mestrene har tapt seks kamper på rad på Anfield.

– Folk utenfor klubben snakker mye om dette. Klubben er så stor at det alltid er folk som diskuterer resultatene. Det er normalt. I en stor klubb må du håndtere slikt. Alle lag får oppturer og nedturer, kommenterer sveitseren.

Shaqiri har ikke gitt opp håpet om en topp fire-plassering, selv om sesongen så langt ikke har svart til forventningene.

–Vi må få selvtilliten tilbake gjennom å vinne kamper. Vi er et godt lag, og jeg er ganske sikker på at vi skal klare det. Vi snakker mye sammen, og trenerne peker ut retningen. Jeg ønsker ikke å avsløre hva som blir sagt i garderoben vår, men vi snakker mye sammen og vet at vi vil slå tilbake. Vi må være positive.

Shaqiri hadde en god periode i høst, hvor han storspilte i seieren over Midtjylland i oktober, og leverte en smart målgivende pasning da Diogo Jota scoret vinnermålet mot West Ham ikke lenge etterpå. Men så ble han skadet under landslagsoppdrag, og mistet en viktig periode for klubblaget. Han var tilbake mot Manchester United i januar, men siden har det vært tøffe tider for 29-åringen og hans lagkamerater.

– Det er viktig å være sterk mentalt. Det er en av mine sterke sider. Jeg klarer å fokusere på spillet selv om det ikke går bra i kampene. Jeg er en type som spiller med høy risiko ute på banen. Det er hva jeg bringer til laget. Mitt venstrebein er ikke dårlig. Det har jeg fått vist frem når vi skyter frispark på trening. Men vi har mange gode venstrebeinte spillere. 

– Det har vært viktig for meg å komme tilbake og finne rytmen. 

Champions League med Liverpool og EM med Sveits er to store mål for Shaqiri dette året. 

– Det gjenstår mange kamper å spille, og det er fortsatt mye vi kan oppnå, sier han. 

DE TØRRE TALL: Slik har Xherdan Shaqiris sesong for Liverpool vært så langt.

DE TØRRE TALL: Slik har Xherdan Shaqiris sesong for Liverpool vært så langt.

Fire målgivende

Statistikk fra InStat viser at Shaqiri har bidratt med fire målgivende pasninger og en scoring på sine 18 Liverpool-kamper denne sesongen. Det er dog verdt å merke seg at han har startet bare sju av dem. Og han er blitt byttet ut i fem av disse.

Svetiseren har skapt elleve målsjanser, og fyrt av tolv skudd. To av disse har vært på mål, og ett har altså gått inn. Han har slått 540 pasninger, og 76 prosent av disse har funnet en lagkamerat. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]