– Jeg måtte bli voksen veldig fort

Ozan Kabak lærte allerede i ung alder å leve med presset som toppspiller.

29. apr 2021 kl 12.01Einar Kvande

Ozan Kabak har masse rutine, sin unge alder til tross. 21-åringen har høstet erfaringer både i tyrkisk toppfotball, Bundesliga og nå i Premier League.

– Ja, jeg er ganske erfaren. Jeg har spilt både i Champions League, Bundesliga og Premier League. Jeg måtte bli voksen veldig fort, sier den tyrkiske landslagsspilleren til Liverpoolfc.com.

– Som 18-åring spilte jeg i Champions League for Galatasaray, og som i Liverpool, måtte vi vinne hver eneste kamp. Det er mange fans som du skal gjøre til lags hver uke. De forventer mye av deg, så derfor blir du voksen veldig fort. Det ble jeg på den tiden.

– Som en ung gutt har jeg dratt stor nytte av dette. Når du får spille mange kamper hjelper det deg til å finne deg til rette på et nytt sted og i en ny liga. Det er grunnen til at jeg ikke har syntes det var vanskelig å finne seg til rette her. Jeg tror jeg har funnet meg til rette lettere enn mange andre ville ha gjort. 

Kabaks debut i Liverpool-trøya var imidlertid ikke mye å skrive hjem til Tyrkia om. Det ble tap 3-1 for Leicester, og den ferske Liverpool-stopperen ble involvert i en misforståelse med keeper Alisson som forærte Jamie Vardy en scoring slik at Leicester tok ledelsen.

– Frem til det 75. minutt gikk alt bra. Dessverre kan slike ting som dette skje i fotball. Det skjedde. Min filosofi er imidlertid at du må glemme slikt. Du må se fremover. Du må glemme fortiden. Det har jeg gjort. Jeg la dette bak meg, og forsøkte å gjøre mitt beste i resten av den kampen, og i kampene jeg har spilt etter dette.

– Der og ta var jeg veldig lei meg. Men mine lagkamerater, manageren og alle i klubben støttet meg, noe jeg satte stor pris på. Det var selvsagt ikke enkelt for meg. Jeg hadde kommet rett inn på laget, og jeg måtte gjøre noe for å hjelpe laget. Samtidig måtte jeg bli vant til byen og språket. Alt var nytt. For en som er 20 år gammel er ikke dette lett, men jeg synes jeg har klart det bra, og nå konsentrerer jeg meg kun om fotballen.

Må skjønne når farlige situasjoner kan oppstå

Kabak har en klar formening om hva som kreves for at han skal lykkes i Liverpool.

– Som forsvarsspiller må du skjønne når det er fare på ferde. Du må se det før det skjer. Du må forstå hvor farlige situasjoner vil oppstå, og du må være på tå hev. Du må være intelligent. Det er hva jeg forsøker å gjøre, men det handler også om rutine, tror jeg.

– Virgil van Dijk gjør for eksempel denne jobben så godt fordi han er rutinert, og vet hva som vil skje. Jeg forsøker å gjøre mitt beste i hver kamp, og jeg synes jeg blir bedre på dette hele tiden.

– Jeg er rolig og avslappet som person, noe som hjelper. Jeg var alltid kaptein på de aldersbestemte landslagene, så det stammer kanskje derfra. Men jeg tror det handler om personligheten min. Du må ikke jobbe for noe slikt, det kommer naturlig.

Kabak forteller at han har fått flere gode råd av van Dijk etter at han kom til Liverpool. 

– Han gir meg små tips om vår fotballfilosofi. Jeg tror forsvarsspillere forstår hverandre bedre, og han har kommet med gode råd om hvordan vi spiller og hva jeg må gjøre. Det hjelper meg ute på banen.

– Jeg analyserer spissene jeg skal spille mot ved å se opptak av dem foran hver eneste kamp. Jeg ber klubbens analysefolk om opptak, og så jobber jeg med dette. Før en kamp vet jeg hvilket bein motstanderen foretrekker å avslutte med, og hvilke andre kvaliteter spissen har. Det er til stor hjelp for meg, da det gjør det enklere å forutse hans bevegelser.

Prater ikke fotball hjemme

Kabak forteller at han kopler helt av fra fotballen når han er hjemme.

– Jeg snakker ikke om fotball hjemme, verken med foreldrene mine eller med venner. Vi snakker kanskje bare 2-3 minutter om kampen etter en kamp, og så lar vi det ligge. Jeg synes det er bedre å kople av og snakke om andre ting.

– Livet handler om mer enn fotball. Vi snakker fotball hele tiden i garderoben, og vi trener hver eneste dag. Når vi kommer hjem har vi behov for å slappe av, og for å klare det må vi snakke om andre ting og gjøre andre ting i livet. Det gjør oss mer avslappet når vi kommer på jobb.