– Ingen kunne ha vunnet ligaen med tilsvarende skadeproblemer som vi har hatt - ikke City engang

Liverpool startet 2020/21 meget sterkt, og har også avsluttet sesongen bra. Jürgen Klopp konkluderer imidlertid med at alle skadene ødela de rødes mesterskapssjanser.

22. mai 2021 kl 10.32Einar Kvande

Jürgen Klopp slår fast at en sesong blir som den blir.

– Du kan ikke kutte bort de negative delene av sesongen, og konkludere med at vi klarte det nesten. Vi ser det ikke slik. Jeg har forsøkt å forklare dette tidligere. Vi mistet nesten alle våre midtstoppere. Vi brakk et bein, men kunne likevel vinne kamper. Ikke alltid med overbevisende fotball, men vi klarte fortsatt å vinne kamper. Vi scoret fortsatt mål, uttalte Klopp til engelske journalister fredag.

Klopp påpeker at man måtte flytte midtbanespillere ned i forsvarsrekka og omskolere dem til midtstoppere, og det brakk lagets rygg. 

– De unge guttene var ikke klare til å spille midtstoppere, og midtbanespillerne måtte benyttes på stopperplass. Da mistet vi rytmen, og tapte egentlig alt. Jeg husker en kamp i denne negative perioden, borte mot Leicester. Jeg har aldri tapt en kamp på den måten før. Aldri. Jeg aner ikke hvor mange kamper jeg har vært manager, men det var så rart. Vi var det klart beste laget den dagen, og spilte veldig god fotball, men tapte. Vi hadde kamper som dette, hvor jeg tenkte at vi kan ikke gjøre ting så mye annerledes.

– Et fotballag er som et orkester. Dersom du mister en del av det, kan du fortsatt spille. Mister du en del til begynner det å bli veldig vanskelig, spesielt i denne ligaen hvor alle presterer på et utrolig høyt intensitetsnivå. Intensiteten i spillet er helt hinsides. Vi mistet kontrollen over fotballen vi ønsket å spille. Det var det som skjedde. Vi trengte tid til å samle troppene igjen. Vi fant en måte å gjøre det på, noe som er flott. Uansett hva som skjer på søndag, så fant vi en vei som brakte oss tilbake i den situasjonen vi er nå. 

Har gjort det beste ut av situasjonen

Klopp påpeker at det ikke er mange ukene siden det ikke var sikkert at Liverpool fikk spille Europa League-engang.

– Det er vi nå sikret. Det er ikke akkurat det vi ønsket oss, men det er bedre enn ingenting. Mye bedre faktisk, da det gir oss mange gode kamper neste år. Spør United nå om de liker Europa League, og de vil si ja. De elsker å være i finalen, og ha sjansen til å vinne den. 

– Vi har allerede gjort en jobb, men ikke jobben vi ønsket å gjøre.

– Jeg har sagt det før, med skadene vi har hatt var ikke dette et år vi kunne vinne ligaen. Ingen ville ha hatt sjanse til det med tilsvarende skader. Uansett hvor gode City er, ta bort deres tre midtstoppere, og de ville ikke ha vunnet ligaen. Ikke United heller uten sine tre midtstoppere. Vi har spilt nesten hele sesongen uten våre tre midtstoppere. Det er slik det er. Det er veldig rart. Men vi har kjempet oss tilbake. Vi har akseptert problemene vi har hatt. Dersom vi vinner på søndag vil vi kvalifisere oss for Champions League, og da har vi gjort det beste vi kunne ut av situasjonen.

Finalen gjenstår

Klopp innrømmer at en topp fire-plassering nå vil bety veldig mye for ham. 

– Vi hadde ikke klart å komme i denne posisjonen uten spillernes gode innstilling. Dersom du ikke presterer på toppnivå vil det bli stilt spørsmål ved innsatsen din. Da må du stoppe opp, komme deg på beina igjen, og da er den riktige innstillingen der. Den har ikke endret seg.

– Det skjer ting fra tid til annen som du ikke kan kontrollere, og derfor går ting galt av og til. Men jeg har aldri tvilt på innstillingen eller mentaliteten til dette laget. 

– Det har vært en tøff sesong. Det er en tøff sesong. Men ingen ønsker å snakke om den før vi har spilt den siste kampen. Det er gode nyheter for oss at den siste kampen er blitt så avgjørende for sesongen vår. Dersom du kvalifiserer deg for en finale virker alt perfekt, men du skal spille finalen også. Husk det! Som klubb og lag har vi opplevd begge mulige utfall av en finale. Vi ønsker et positivt utfall av denne finalen. Derfor må vi fokusere på finalen, sier Klopp om Palace-kampen.

Klopp trekker paralleller til Liverpools tre europacupfinaler i Kiev, Basel og Madrid. Han husker ikke at han fikk spørsmål om han var fornøyd med å ha nådd finalen før disse kampene. 

– Ser dere likheten? Vi tenker på samme måten nå. Spillerne har bevist gang på gang at det ikke er deres mentalitet eller innstilling det er noe i veien med når ting går galt.

– Jeg aner ikke hvordan folk vil se tilbake på denne perioden i fremtiden. Men dette er en del av historien vår. Lenge så ikke dette ut til å bli et år det ville bli snakket mye om i fremtiden, men guttene har likevel klart å gjøre noe spesielt ut av situasjonen. Veldig spesielt. Og det får oss til å holde sammen enda mer. Det er hyggelig å feire store triumfer sammen, og det vil vi aldri glemme, men du blir sterkere av å gå gjennom tøffe perioder som den vi har vært igjennom. Vi ble aldri distrahert. Ingenting splittet oss. 

– Ja, det har vært perioder der spillerne ikke har vært i form eller ikke har vært i godt humør. Vi har alle slike perioder, men vi har alltid holdt sammen. Vi har aldri lagt skylden på hverandre. Vi har aldri rettet pekefingeren mot hverandre, og lagt skylden på enkeltpersoner. Vi visste at vi måtte komme oss gjennom dette sammen, og da ville vi bli sterkere på grunn av det. Det må vi selvsagt vise neste år. Det kommer en ny sesong etter en lang pause. Da skal vi forsøke å bruke alle erfaringene vi høstet denne sesongen til vår fordel.