Kampen som gjorde at Ståle Solbakken ble Liverpool-supporter

Norges landslagssjef var medlem nummer 65 i supporterklubben. Kampen som ble spilt 4. mai 1974 er grunnen.

4. mai 2021 kl 10.00Arild Skjæveland

I dag er det 47 år siden Liverpool og Newcastle møtes i FA-cupfinalen på Wembley i 1973/74-sesongen.

Foran 100 000 tilskuere på Wembley spilte Liverpool sin femte FA-cupfinale, og hadde kun vunnet turneringen én gang tidligere, i 1965.

Etter en tam førsteomgang dominerte de helrøde fullstendig i andreomgangen, og vant oppgjøret 3-0, anført av en glimrende Kevin Keegan. Keegan scoret det første og tredje målet, mens det var Steve Heighway som scoret kampens andre.

Etter at dommer Gordon Kew blåste av, kom supportere løpende inn på banen og omringet Bill Shankly. Han sa overraskende opp i juli samme år, bare måneder etter FA-cuptriumfen.

1974: Supporterne flokket seg rundt Bill Shankly etter at cupen var vunnet.

1974: Supporterne flokket seg rundt Bill Shankly etter at cupen var vunnet.

Kampen som gjorde at Ståle ble rød

Norges landslagssjef Ståle Solbakken er Liverpool-supporter, og meldte seg inn i supporterklubben fra starten. Han fikk medlemsnummer 65.

FA-cupfinalen i 1974 var grunnen. Da var Solbakken seks år gammel.

– FA-cupfinalen 1974 er årsaken, og Kevin Keegan scoret da to av målene. Jeg så kampen hjemme i Norge og det var den første store kampen jeg så, sa landslagssjefen til The Athletic i et intervju i august i fjor. 

LIVERPOOL-SUPPORTER: Ståle Solbakken vokste opp som ihuga Liverpool-supporter, og meldte seg inn i supporterklubben fra oppstart.

LIVERPOOL-SUPPORTER: Ståle Solbakken vokste opp som ihuga Liverpool-supporter, og meldte seg inn i supporterklubben fra oppstart.

– Keegan var helten min, så var det Kenny Dalglish. Jeg var helt Liverpool-gal under Souness, Hansen og Dalglish. Jeg kunne hver eneste lagoppstilling fra alle kampene frem til rundt 1991-92. Plutselig så spilte en av mine venner, Stig Inge Bjørnebye, for Liverpool. Engasjementet ga seg litt, men det er fortsatt det første resultatet som jeg leter etter, men det er ikke sånn at helgen er ødelagt om de ikke vinner mer, sa han videre.

Men helgen ødelagt kunne han definitivt få i yngre alder. I radioprogrammet «Sånn er du» med Harald Eia og Nils Brenna på NRK P2 i februar fortalte han om livet som ung Liverpool-fan.

– Ganske tidlig hadde jeg stor tillit. Jeg var glødende Liverpool-fan da jeg gikk på barne- og ungdomsskolen, sånn helt sykt. Dette synes min mor hadde tippet over, så 1. april et år la hun et brev i postkassen, forteller han i NRK-programmet.

– Der sto det at Liverpool hadde økonomiske problemer, og det brevet var fra Liverpools supporterklubb. Dersom det ikke ble en rask innsamling, så ble Ray Clemence solgt. Det var keeperen, som var et stort idol. Da gikk jeg bare opp og hentet bankboka fra Grue Sparebank, og sa: «Du bare tar ut og sender. Dette kan vi ikke leve med». Det er i hvert fall tegn på stor tillit til supporterklubben, sier han videre.