Er i dialog med britiske myndigheter om kryssvaksinering

En endring i Storbritannia kan gjøre det vanskeligere for nordmenn å gjennomføre Englands-turen.

19. aug 2021 kl 08.31Arild Skjæveland

I Storbritannia dukket det nylig opp en endring i innreisereglene som kan skape problemer for mange nordmenn. De britiske myndighetene krever nemlig at du er vaksinert med samme type vaksine for å regnes som fullvaksinert.

«Dersom du ble vaksinert med to doser må det være med den samme godkjente vaksinen. For eksempel, hvis din første dose var Moderna, må din andre dose også være Moderna» står det på nettsidene

Det er også slik dersom du har hatt koronaviruset de siste seks månedene, og har hatt viruset. Da er du fullvaksinert i Norge, men må i karantene i England.

Vi skrev om saken på tirsdag.

I dialog med britiske myndigheter

TV 2 har vært i kontakt med helseminister Bent Høie, som bekrefter at det er dialog med Storbritannia om saken.

– I likhet med de fleste andre europeiske land tilbyr Norge vaksinering med to ulike vaksiner. Dette er anbefalt av FHI. Vi er nylig gjort kjent med at Storbritannia har satt krav til at dose én og dose to skal være satt med samme vaksine for å unngå karantene ved innreise. Vi er i dialog med britiske myndigheter om dette og om andre spørsmål knyttet til innreiserestriksjoner, sier Høie til TV 2.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier til kanalen at det er uaktuelt å gi nordmenn som vil på tur til England særbehandling for å tilfredsstille det nye innreisekravet, og at de må forberede seg på å bli kryssvaksinert som resten av befolkningen.