– «Dere kan ikke forsvare dere som dette». Jo, det kan vi, vi har gjort det i 200 kamper!

Jürgen Klopp vil ikke være med på at Liverpools måte å forsvare seg på har vært problemet denne sesongen.

Sju kamper ut i årets Premier League-sesong står Liverpool med bare to seire, fire uavgjort og ett tap, og en målforskjell på 18-9, der ni av målene ble scoret mot Bournemouth. 

– Man ønsker alltid å finne en løsning med en gang på problemer, slik er vi mennesker. Men vi er fortsatt i en prosess til å finne en vei ut av det. Vi kan ikke si at den ene uka er vi ute av det, den neste er vi i en bølgedal igjen. Vi trenger stabilitet, og forsvare dritten av oss mot alle. Vi må være gode til vi er fantastiske, slik er det, sa Jürgen Klopp på fredagens pressekonferanse foran Arsenal-kampen på søndag. 

– Arsenal borte, Rangers borte - i en helt annen kamp enn på Anfield, og så Manchester City. Hva kan jeg si? Jeg kan ikke si ennå at vi er ute av tunellen og at jeg kan se lyset eller noe sånt. Men jeg er veldig positiv. Disse spillerne er fortsatt fremragende, men vi må prestere, sa Klopp. 

Ikke vår kampplan

Selv om Liverpool vant 2–0 mot Rangers, ble det bare 3–3 mot Brighton i lørdagens kamp på Anfield, da laget havnet under med 2–0 før opphentingen startet. Det var slett ikke første gangen denne sesongen mot både Fulham, Crystal Palace, Manchester United, Newcastle og Brighton slapp Liverpool inn det første målet i kampen. 

– Problemet i vår situasjon er at om vi vinner kamper, så kommer noen å forteller om problemene i kampen før.

– Hvor ofte har vi ikke snakket om dette? Og det er fordi vi så ofte har sluppet inn det første målet. Jeg kjenner til det! Engelsken min er ikke god nok til å beskrive frustrasjonen over det, men kampen ender ikke der. Da må man slå tilbake. Det er ikke i vår kampplan - ikke i en av kampene - at: «vi skal slippe inn det første målet.» Vi ønsker å være på topp fra første sekund i kampene, sier manageren. 

– En av drømmene mine for denne sesongen er at jeg ikke trenger å få spørsmål om det mer. Ikke fordi dere glemmer det, men fordi vi slutter å havne bakpå. Men i forrige kamp skjedde det i hvert fall ikke, så kanskje vi kan ta det derfra.  

– Andre lag «fant ut av oss» for flere år siden

Klopp mener heller ikke det er noe nytt at andre lag har «funnet ut av Liverpool», men at det nye er at laget ikke presterer på det samme høye nivået som de siste sesongene. 

– Andre lag har «funnet ut» hvordan de skal spille mot oss når vi ikke er på vårt beste. Andre lag har «funnet ut» av oss i flere år, men det var ikke noe de kunne gjøre med det fordi vi var utrolige. Men når vi ikke er fantastiske, så er konklusjonen at andre har «funnet ut» av oss. Men selv i våre beste kamper kunne jeg vist delene der vi kunne fått problemer, men vi gjorde ikke det fordi vi la så mye press på motstanderen at de ikke fant rommene. Det er risikoen man tar. Når man ikke spiller på topp så er rommene der fortsatt, og da kommer pasningen dit og det ser ut som vi er avslørt. Uansett hvilket system vi bruker, så er det ikke noe system i verden som er uten svakheter. Fem bak, tre bak, fire bak, eller ingen bak, uansett handler alt om hvordan vi presterer og med hva slags intensitet. Den forandrer alt.  

– Det er lett å se hvor rommene er om man har tre eller fire bak, men man fyller hullene med bevegelsene dine eller bare er åpne i et lite øyeblikk, før det lukkes, la tyskeren til. 

– I måten vi spiller på trenger vi å være modige når vi forsvarer oss. Vi hopper fram med backene til deres. Funker det, så blir vi hyllet. Om det ikke skjer på riktig tidspunkt, spiller de rundt det og forsvarsspilleren er ute av posisjon.

– Dere sier alle: «dere kan ikke forsvare dere som dette». Jo det kan vi! Vi har gjort det i 200 kamper. Men det er riktig at man ikke kan det om timingen er feil, eller om man kommer seint inn i en duell. Det er åpenbart. Men noen ganger må man ta et steg tilsiden eller tilbake for å få tilbake timingen, sier Klopp. 

Og et steg tilbake eller steg fram, eller hvordan man skal se på det, tok Jürgen Klopp og hans trenerstab til kampen mot Rangers, hvor de forsøkte ut en ny 4–4–2-variant. Klopp avviser ikke at det kan bli et system som også kan brukes i helgens kamp mot serieleder Arsenal, men han holder i kjent stil kortene tett til brystet når det kommer til den neste kampen. 

– Det viktigste for oss er å bli uforutsigbare igjen, og dette er ikke det eneste formasjonen vi kan spille i. Vi må velge framover hva som er best mot neste motstander, og hva som er best for oss akkurat nå. Men vi må være mer uforutsigbaresa Klopp.