– Trent har kommet til et avgjørende punkt i karrieren. Jobber han med disse tingene kan han bli tidenes beste back

Gary Neville har kommet med tips til hvordan Trent Alexander-Arnold får orden på det defensive.

En som har fått veldig mye kritikk den siste tiden er Trent Alexander-Arnold. Da landslagssjef Gareth Southgate valgte å ikke bruke ham i de siste landskampene, kom det en ny bølge. Han var heller ikke heldig i den påfølgende kampen mot Brighton i helgen.

Gary Neville tok for seg Liverpools høyreback på Sky Sports sitt flaggskip Monday Night Football med Jamie Carragher mandag kveld.

– Dersom du ser på Trent sine tall over de siste fire sesongene siden 2018, så er det helt vanvittig. Bare for å sette det i perspektiv, spilte jeg 400 kamper i Premier League og hadde 35 målgivende. Han har 44 på sine siste fire sesonger, og er 23 år gammel. Det er helt latterlig, og tall jeg nesten ikke klarer å tro på, sier Neville, som er stor fan av scouseren.

– Så det vi har her er et av de største talentene dette landet har fått frem i den posisjonen. Men for et par sesonger siden uttalte jeg at jeg trodde det ville komme et punkt. Jeg brukte frasen «ikke ta forsvarsspillet seriøst». At det ville komme et punkt der det ville såre ham litt, og at det ville gjøre vondt. Dersom Liverpool ikke var så gode, eller dersom Jürgen Klopp skulle forlate Liverpool og de prøvde å spille på en annen måte og mer defensivt... Med England, dersom det er andre spillere i hans posisjon og der de ikke har ballen så mye og spiller mot strålende lag i utslagsturneringer. I hans siste sju-åtte kamper, bare se på posisjonene der Liverpools slipper inn målene. Det er i Trent sin sone, og det er der han har vært.

Et avgjørende punkt i karrieren

Neville mener det nå har kommet til et punkt der Alexander-Arnold må jobbe med det grunnleggende.

– Jeg har hatt lyst å gå gjennom dette lenge. Ikke for å kritisere, men Trent er ikke en ung spiller lenger. Han er ung i alder, men han har spilt 250 kamper for Liverpool og England. Det er en enorm mengde kamper, så det overrasker meg når jeg ser ham, for det er tre -fire ting som er helt grunnleggende som back, sier han.

TUNG HØST: Trent Alexander-Arnold har ikke vært  i godt gammelt slag så langt denne sesongen.

TUNG HØST: Trent Alexander-Arnold har ikke vært i godt gammelt slag så langt denne sesongen.

Han bruker seg selv som eksempel.

– Det er mange ting, kommunikasjon, besluttsomhet, aggresjon, vinne tilbake ballen, oppfatte fare. Du har alle disse tingene, men det er fire veldig grunnleggende ting som jeg ble lært. Dette er ting som kan bli lært bort på trening, og du kan trene på det hver dag, for jeg vet at jeg var en veldig svak back da jeg var 20 år gammel. Jeg hadde vært midtstopper, og visste ikke hvordan jeg skulle forsvare meg én mot én. Jeg visste ikke hvordan jeg holdt posisjonen min på den siden, og visste ikke hvor stor avstanden skulle være. Jeg visste i alle fall ikke hvilken kroppsholdning jeg skulle ha, og det var ting jeg måtte lære over en to-treårsperiode., sier Neville.

– På overganger må du nå være med fremover som back, og så sprinte tilbake. Vi har akkurat sett et klipp som Jamie Carragher viste mot Newcastle, der han ikke alltid sprinter tilbake. Av og til lunter han hjem igjen. Når du forsvarer deg én mot én må du stå lavere, og bøyd ned. Kroppsstillingen bør være åpen når ballen er på den andre siden av banen. Dette er områdene der du slipper inn mål som back, og når du er i boksen må du orientere deg og snu på hodet, sier han.

For oppreist i posisjonen

Neville mener Alexander-Arnold har feil utgangsposisjon som back, og at han står for oppreist.

– Du kan ikke være oppreist. Da jeg var yngre gikk jeg til en trener som het Brian Robson, som tok meg opp til Newcastle to somre og jobbet med meg hver eneste dag. Hver dag fikk han meg til å stå lavere, og han sa at det var som en tiger som var klar til å slå til. Du må ligge lavt, og holde beina nær bakken. Trent er veldig oppreist, og virker veldig avslappet. Problemet med det er at det er en posisjon der du ikke kan springe. Du kan ikke endre retning, eller snu hodet fra den posisjonen. Hodet er den tyngste delen av kroppen din, og knottene må være nær bakken slik at du kan være klar. Du ser veldig sjelden at Trent er i en posisjon der han er på alerten. Han jogger alltid veldig oppreist.

VANSKELIGE UKER: Trent Alexander-Arnold har vært et stort samtaletema de siste ukene.

VANSKELIGE UKER: Trent Alexander-Arnold har vært et stort samtaletema de siste ukene.


– Ingen forsvarsspiller er uheldig når han sklir etter min mening. Du sklir fordi du ikke er i riktig posisjon, får panikk, og er ikke klar nok i utgangspunktet. Jeg mener disse tingene er helt grunnleggende. De vanskelige delene av spillet gjør han.

Tror han kan bli en av tidenes beste

Alexannder-Arnold fyller 24 år denne uka. Neville mener han kan bli utrolig, dersom han får orden på disse tingene.

– Det er ingen back jeg har sett i dette landet som kan gjøre det han kan, så han må bare jobbe med de grunnleggende fire tingene og gjøre det konstant. Dersom han gjør det vil vi ikke bare ha en av de beste offensive høyrebackene dette landet noen gang har fått frem, men vi vil trolig ha den beste høyrebacken verden har sett, for dette er en Cafu. Dette er det nivået på en back, og en som er helt utrolig spesiell.

– Dette er et viktig punkt i karrieren hans, der du sier «okei, hva gjør han?». Tenker han «jeg trenger ikke å gjøre det, eller jeg har ikke lyst å gjøre det?». Jeg vil oppfordre ham til å bare jobbe med det i tre-fire måneder. Har disse spillerne tid til å bli trent? De har kamper hele tiden, så når får du lagt inn arbeidet for å gjøre det?

– Det vil kanskje være noe negativt dersom han ikke blir med til VM, men det kan være noe av det mest positive i hele karrieren hans dersom han kan ha fem-seks uker her, der han bare blir trent og jobber med disse tingene. Han er en jeg synes er helt utrolig, men han er på et viktig punkt i karrieren.

Liverpool - Rangers spilles tirsdag kl. 21.00, og vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Play.