Hardt ut mot FIFAs kapteinsbind-avgjørelse

Virgil van Dijk og de andre kapteinene ble truet med straff av det internasjonale fotballforbundet.

I god tid før VM ble det kunngjort at Virgil van Dijk var blant kapteinene som hadde bestemt seg for å bære et regnbuefarget kapteinsbind med teksten «OneLove» på sin arm under mesterskapet. Men samme dag som Nederland skulle møte Senegal og England skulle møte Iran kom kontrabeskjeden. 

Syv fotballforbund gikk sammen om en uttalelse der de opplyste at de ikke kommer til å bruke dette kapteinsbindet. Bakgrunnen var at FIFA hadde oppjustert sin trussel fra ikke bare å dreie seg om en bot, men at kapteinene som trosset dem ville begynne kampen med et gult kort. Senere har det også kommet frem at det skal ha vært trussel om en kamps karantene. 

Etter at Nederland slo Senegal 2-0 med van Dijk i midtforsvaret, fikk Liverpool-spilleren spørsmål om hva han synes om FIFAs oppførsel. 

– Det er helt latterlig å true med sanksjoner på grunn av et kapteinsbind. Jeg forstår det ikke, sa van Dijk til nyhetsbyrået DPA ifølge flere nordiske medier. 

FIFA har i stedet lagd sine egne budskap som de pålegger kapteinene å bære i hver kamp. 

Rasende supportere

Jamie Carragher var en av dem som mandag mente at Harry Kane og de andre kapteinene burde trosset FIFA og at de på den måten ville styrket markeringen, men dette var før informasjonen om at det også lå inne en advarsel om en kamps karantene. 

FIFA må også tåle kraftig kritikk fra supporterforeningen FSA, som skriver at de føler seg forrådt av det internasjonale fotballforbundet. 

«I dag føler vi forakt for en organisasjon som har vist sine virkelige verdier ved å gi gult kort til spillerne og rødt kort til toleranse», skriver de på sine nettsider.

«Aldri igjen burde et VM bli delt ut utelukkende basert på penger og infrastruktur. Ingen land som ikke sørger for rettigheter til LHBT+, kvinner, arbeidere eller andre menneskerettigheter burde få æren av å være vertskap for et VM». 

«Siden 2020 har vi stilt spørsmål om Qatars egnethet som VM-vert. Alle kunne se dette komme, og det er forbausende at vi på samme dag som Englands første kamp ser at FIFA sensurerer spillere og deres tilhørende fotballforbund, som ønsker å sende et positivt budskap», skriver FSA.

Fotball VM i Qatar

• VM for første gang i Midtøsten, fra 20.11 til 18.12.
• Det har blitt avdekket systematiske menneskerettighetsbrudd og grov utnytting av migrantarbeiderne som har bygget stadioner og infrastruktur, og jobber innenfor servicebransjen.
• 90% av befolkningen på 2,6 millioner er migrantarbeidere uten statsborgerskap.
• Ytrings-, forsamlings- og pressefriheten er sterkt begrenset i Qatar.