31 år gammel får han spille i sitt første store mesterskap

I Qatar skal Virgil van Dijk utrolig nok delta i sitt første store internasjonale mesterskap.

Nederland tapte VM-finalene i 1974, 1978 og 2010, og var bare et tap på straffespark-konkurranse unna sin fjerde finale i 2014.  

Louis van Gaal tok ikke med en ung Virgil van Dijk i troppen i 2014, men Liverpool-stopperen har siden den gang blitt selve bærebjelken i midtforsvaret til hollenderne. Etter å ha gått glipp av Euro 2020 på grunn av korsbåndskaden han fikk mot Everton er det en revansjesugen Liverpool-stopper som skal lede Nederland som kaptein i Qatar. Dette er altså utrolig nok 31-åringens første store internasjonale mesterskap.

Nederland klarte nemlig ikke å kvalifisere seg for EM i 2016 og VM i 2018.

Ubeseiret på 15 kamper

Foran mesterskapet i Qatar er Nederland ubeseiret på de 15 kampene siden Louis van Gaal kom tilbake i sjefsstolen i august 2021. 

– Vi har erfaring, vi har talent, vi har en god miks. Men først og fremst har vi en god lagånd. Det tror jeg er nøkkelen til suksessen, sier van Dijk til AFP, gjengitt av France24.

– Det er selvsagt ingen garanti for at vi vil lykkes, men vi ser frem til vår første kamp, legger han til.  

Nederland havnet i gruppe med Senegal, Ecuador og vertsnasjonen Qatar. TV2-ekspert Simen Stamsø Møller tror at Nederland kan overraske i mesterskapet. Han holder Brasil som de klare favorittene, foran Frankrike og Argentina. Men Nederland kommer i sjiktet deretter.

– Jeg utelukker ikke at Nederland med Virgil van Dijk i troppen kan overraske dersom de får en fin reise i mesterskapet. De oransje har ikke noe dårligere lag denne gangen enn da de gikk helt til finalen i 2010, sier Stamsø Møller til Liverpool.no.

Møter Senegal på mandag

Deres første kamp i gruppespillet er mot Senegal mandag ettermiddag.

– Det blir en viktig kamp mot de afrikanske mestrene. Det er veldig trist at Sadio Mané vil gå glipp av turneringen. Jeg hadde gledet meg til å møte ham, sier Nederland-kapteinen.

– Vi skal uansett gjøre alt vi kan for å få en så god start på mesterskapet som mulig, legger han til.

PÅ PLASS I DOHA: Virgil van Dijk under fredagens trening med Nederland i Doha.

PÅ PLASS I DOHA: Virgil van Dijk under fredagens trening med Nederland i Doha.

Van Dijk bestemte seg for å ikke haste tilbake fra korsbåndskaden for å rekke Euro 2020, men er nå den spilleren som reiser til VM med flest minutter på banen i beina. 

FIFPRO kom med en rapport før VM, der de har gått gjennom og analysert hvor intens kampbelastningen har vært på spillerne som skal representere de 32 deltakernasjonene. I rapporten kan vi se at det er forsvarsspillere som har spilt mest fotball. De har gått tilbake til 1. juli 2021, og sett på perioden frem til 24. oktober 2022.

Nederlands landslagskaptein har spilt i 78 kamper denne perioden, og har spilt 7597 minutter med førstelagsfotball. Nestemann på listen er Joao Cancelo fra Manchester City og Portugal. Han har vært involvert i like mange kamper, men blir tydeligvis oftere byttet ut, for han har «bare» 7347 minutter fotball.

Sadio Mané, som frem til i sommer var Liverpool-spiller, er nummer tre på listen med 7266 minutter. Ellers er det ingen Liverpool-spillere representert på listen over de mest brukte spillerne.

Fotball VM i Qatar

• VM for første gang i Midtøsten, fra 20.11 til 18.12.
• Det har blitt avdekket systematiske menneskerettighetsbrudd og grov utnytting av migrantarbeiderne som har bygget stadioner og infrastruktur, og jobber innenfor servicebransjen.
• 90% av befolkningen på 2,6 millioner er migrantarbeidere uten statsborgerskap.
• Ytrings-, forsamlings- og pressefriheten er sterkt begrenset i Qatar.